Клуб 'Бебе' : © Български Бебе Център
Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 6 February, 2007 17:34

"През 90-те години няма провеждани национални проучвания...за определяне на честотата и продължителността на кърменето (изключително кърмене, доминиращо кърмене, смесено хранене, изкуствено хранене). Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."

Източник: [www.mh.government.bg]Редактирано 1 пъти последният път 06.02.2007 17:35.

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: Dancer (IP регистриран)
Дата: 13 February, 2007 10:46

Не може ли да се направи нещо - някакво национално движение или петиция за въвеждане на стандартите на Световната здравна организация в българските болници???? У нас ти хвърлят едно шише с АМ и огромна дупка
и независимо от това, че се бориш с всички сили да кърмиш /а пък особено след секцио!/ никой не те поглежда. Гледат да минат без много да се занимават. Това не трябва да е така.
Ако слушах нашата педиатърка и аз отдавна да съм на АМ.
Не знам как е в другите градове де. Аз съм от Бургас. Но и в национален план ми се струва че все още липсва правилното отношение към кърменето.Редактирано 2 пъти последният път 13.02.2007 17:55.

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: gta (IP регистриран)
Дата: 2 March, 2007 23:12

Мисля, че не само в Бургас е така. Във всички градове е такова положението. Дано да има изключения, макар че лично аз не съм чувала досега.

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: RADINA170 (IP регистриран)
Дата: 12 June, 2007 00:16

[img]P4160447[/img]


Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: veronica (IP регистриран)
Дата: 26 July, 2007 04:30

Baby Написал:
-------------------------------------------------------
> Проведените локални
> проучвания сочат, че около 90% от новородените,
> изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и
> хранени единствено с кърма. Няма национално
> проучване относно честотата и продължителността на
> “изключителното кърмене”, което означава хранене
> единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и
> други течности
.
> Поради неинформираност или липса на средства,
> някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето
> на кърмачето, което създава риск от алергия и
> желязодефицитна анемия."


Az sam v 6tatite tuk ne davat voda, kogato kazah na pediatarkata, 4e sam dala voda vav 2-ria mesec (po preporaki ot Bulgaria estestveno smiling smiley ), za6toto haltza tq mi se skara i kaza, 4e bebeto ima dostata4en procent voda v organizma i ne i e nujna. Priasno mliako se dava 4ak sled 1 godinka, dokolkoto az znam dori ne sam sigurna dali ne i po-kasno. Az nikoga ne sam i davala i za sega niamam namerenie.

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: gg_bg23 (IP регистриран)
Дата: 9 August, 2007 23:39

[url][img][/img][/url]

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: бебе-жоро (IP регистриран)
Дата: 23 August, 2007 21:50

От тези "български лекарски препоръки" относно кърменето- успях да кърмя няма и месец. Вода,чайове,дохранване, режим на 3часа, и после цедене- имах чувството, че съм попаднала в ада. Още като родих - никой не ми обърна внимание, да ми даде насоки - как да го храня това бебе.
3 дни в болницата синът ми буквално нищо не бе ял, и никой не пожела да ми покаже как.Цели 3 дълги дни го държах денонощно върху мен, за да не плаче, и така той спеше. През 3часа го слагах на гърда и си въобразявах , че се храни. В резултат на всичко- обезводняване и т.н , спадна 600гр,просто нямам думи.

А АЗ ИМАХ ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА КЪРМЯ. НЕ СЕ ПОЛУЧИ. И ДО ДНЕС СЕ ОБВИНЯВАМ И СЪЖАЛЯВАМ. ЯД МЕ Е ,ЧЕ НЯМАХ КОМПюТЪР И ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ.

АМА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ СМЯХ,:ВМЕСТО ДА НАУЧАВАМ ОТ ДОКТОРИТЕ УЖ УЧЕНИ И КОМПЕТЕНТНИ, ДА УЧА В НЕТА. ЛЕЛЕ ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕС ДВЕ РЪЦЕ СЪМ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА СТАНДАРТИТЕ НА СЗО, А НЕ ПЕДИАТЪРА ДА МИ КАЗВА КАК ДА СИ "КВАСЯ КРАВЕ МЛЯКО И С КОЛКО ВОДА ДА ГО РАЗРЕЖДАМ"


Lilypie 2nd Birthday Ticker

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: zzorri1 (IP регистриран)
Дата: 30 September, 2007 22:21

И аз съм за въвежданена стандартите на СЗО.
Синът ми е на два мисица и още го кърмя.
Но все още незная в кой месец да включа чая, плодовите сокчета и пюретата.
Контактувам с две педиатърки, които са на различно мнение.
Как да взема правилно решение?????????

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010 biberon
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 30 September, 2007 23:35

zzorri1 Написал:
-------------------------------------------------------
> И аз съм за въвежданена стандартите на СЗО.
> Синът ми е на два мисица и още го кърмя.
> Но все още незная в кой месец да включа чая,
> плодовите сокчета и пюретата.
> Контактувам с две педиатърки, които са на различно
> мнение.
> Как да взема правилно решение?????????

Ето една анкета, направена сред посетителите в сайта за това кога са захранили децата си: [club.biberonbg.com] Мисля, че има доста полезни съвети, ти сама ще прецениш дали ранно или късно захранване да избереш за своето дете. Успех!

АдминистраторСъжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.