Клуб 'Бебе' : © Български Бебе Център
Страници:  12345>>
Страница:1 от 5
Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Dora2 (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:22

Ранното или късното захранване сте избрали?

Предпочитам да изчакам до 6-тия месец;
Ще захраня преди 6-тия месец със сигурност;
Ще се съобразя с мнението на педиатъра, каквото и да е то;

Необходима е регистрация за да гласувате.

404 votes

Резултати

Аленна написа тема, която направих на анкета.
Ето нейното мнение:

"Тази тема може да е и за кърмене, но предвид, че има мами, които не влизат там, а все пак е тема за бебета, реших да я пусна тук.
Мисля, че този въпрос е доста важен и въпреки, че всяка мама има право на избор, важно е този избор да бъде направен, след като тя бъде достатъчно информирана. Много се е дискутирала тази тема, но май винаги тя е на дневен ред - едни бебчета порастват, други се раждат.
На базата на цялата информация, която съм получила, откакто съм в Биберона, както и на основа на горчивият ми опит с моят голям син - съм избрала този път да захраня детето си след като има 6 навършени месеца. По каква схема - още незнам, по-нататък ще чета, но дотогава не смятам да давам нищо друго освен кърма. Дай Боже с помощта на много отзивчивите и опитни момичета от клуб Кърмене, да сме на кърма и преодолеем всички евентуални кризи при кърменето, както преодоляхме вече първата и продължаваме напред.
Споделете мненията си и нека този път да няма кавги?! "
Клубни правила
Правила за подписите
"Детето, чието развитие е усложнено от дефект е не по-малко развито от неговия нормален връстник.То е същото дете, но по друг начин развито" Л.С.Виготски
Да бъдем толерантни към различните деца. Да научим децата си на толерантност.
На небето звездичка вечно ще грее и сладката Ная, с усмивка на нея ще се люлее. Почивай в мир, мило детенце.Редактирано 1 пъти последният път 28.02.2007 17:02.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: valentina angelova (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:25Аленна щом като кърмиш е по-добре да захраниш по-късно но ние сме на АМ от самото начало понеже моята бебека е недоносена и не можеше да суче а и бяха я свикнали на биберон от болницата.Та аз вече почнах с плодовите пюрета и скоро ще вкарам и зеленчуковите но ти сама каза всяка мама сама си решава кога да започне.Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: dimi73 (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:30

и?
Изпратено: dimi73 (IP регистриран)
Дата: 15 февруари, 2007 13:06


Придържах се към късното,захраних Кремена малко преди 5-тия месец.Но напоследък я караме през просото с яденето.Много е лакома,иска да опита от всичко,буквално те гледа в ръцете и устата ако ядеш пред нея Все още й приготвям бебешки храни,но между храненията яде и от нашето ядене.В момента аз ям тост с шунка и кашкавал,а тя се навърта около мене и ми дърпа ръката да й дам Засега нямаме проблеми с някоя храна,да чукна на дърво...
Жаки е захранена по старата схема(естествено ),но и с нея не съм имала проблеми.Дори коликите ги изкара доста по-леко,въпреки че й давах сокчета.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:33

Само искам да добавя към мнението си, че този път и педиатъра подкрепя решението ми. Много свястна лекарка улучихме сега. И баткото е прехвърлен към нея. А първият път, джипито ни много настояваше да почваме сокчетата на 30-тия ден, в разгара на коликите и т.н. в резултат на бързането ми - Марин си кара колики сигурно до година и половина. Коремчето му беше много надуто винаги и пълно с газове, които го мъчеха. И аз вместо да размисля и променя нещо в захранването, поради липсата на информация - го заведох на детски Гастроентеролог, най-добрата във Варна. Е, изписа му ензими за храносмилането. Нещата се успокоиха, но получи страхотен запек като страничен ефект, говоря за стабилен запек, не няколко дневно неразположение. Отново - на същия Гастроентеролог - започнахме борба със запека сега. Изредихме всички лекарства на пазара, подходящи за тази възраст, че и неподходящите - Дуфалак, Гуталакс, Еукарбон, Рициново масло, Течен парафин, Бизакодил-свещички. Всички тези химии ги изредихме едно по едно, като коремчето на детето привикваше към всяко от тях и почвахме следващото. Накрая не остана - лекарство, с което да го тъпчем и започнахме да правим клизми с вода. Стигнахме и до детска хирургия. Излизала съм от работа - за да направя на детето клизма, защото трябва време преди да подейства при толкова запечено ако, а понякога трябват и две, три на ден. И така - ходене по мъките за детето и за нас. Това всичко продължи около година. Как се нормализираха нещата - с хомеопатия, единствено това помогна на детето и слава Богу, от тогава всичко е наред, но имам горчив опит, а детето ми все още има лека травма от вечно болящото го дупе и до скоро си стискаше акото, което пък е психологически резултат от всичко. До ден днешен всеки ден го карам и го подсещам да ака, защото все още понякога има навика да се стиска, а вече е 4-годишен.
Всичко това обаче е само част от евентуалните проблеми, резултат от ранното захранване. Има и доста други неща като алергии и други, които не е задължително да се проявят, но има вероятност.
Такива са ми аргументите в защита на къснато захранване. Любопитно ми е да чуя мнения и аргументи каква е ползата? Аз не виждам никаква такава.мама на две момченца, две врабченцаРедактирано 2 пъти последният път 15.02.2007 13:40.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Biserka (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:45

Аз захраних в края на 4-ти месец с пюре от тиква.После преминах на оризова каша.

[galeria.biberonbg.com]

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:45

С щерката захраних рано, тя имаше свирепи колики, които се засилиха с даването на сок още след 30 ден, тя не искаше да яде с охота, а за съжаление това си й остана и до днес - все трява да я подканям да дъвче, да яде и т.н., а е вече на 6 години.
С Митко реших да карам по-спокойно и да изчакам с даването на всичко, освен кърма. Чувства се прекрасно, расте спокоен, здрав и въобще не съжалявам, че не е опитвал нищо друго, освен кърма.
Лично моите аргументи да избера късното захранване са:
1. До 6 месец храносмилателната система на бебето не е готова да преработва и усвоява нищо друго, освен мляко (кърма и адаптирано мляко АМ).
2. До 5-6 месец рефлексът на избутването с език от бебето на всичко, което попадне в устата му затруднява храненето с лъжичка.
3. В кърмата и АМ има всички необходими за растежа и развитието на бебето витамини, минерали и вещества.
4. Ранното захранване може да предизвика алергична реакция на организма (не винаги това става веднага след въвеждането на дедана храна), която много често остава за цял живот.
5. Ранното захранване може да предизвика появата или засилването на колики и/ли хранителни растройства при бебето.
6. Даването на сок или пюре замества приема на така важното за бебето мляко, по-трудно и/ли понякога изобщо не се преработват от организма му, което според мен обезсмисля даването им толкова рано. В общия случай те не "внасят" в организма на бебето нищо полезно, което го няма в млякото (кърма и АМ).
7. Захранването е скъп процес (ако става с купени бебешки пюрета) и отлагането му спестява доста пари.
8. Не на последно място основната и най-важна за бебето храна до 1 годинка е млякото (кърма и АМ). В тази връзка на мен лично ми е много лесно, удобно и приятно да сложа Митака на гърдата и по този начин да съм спокойна, че получава всичко, което на този етап му е необходимо.
9. Малко в страни от темата, но с кърмата той получава антитела и чрез нея намалявам риска от заболяване. За пример - всички преди няколко седмици се разболяхме от грип, единствено той остана здрав.
10. Педиатърката на Митко ме подкрепя изцяло както за изключителното кърмене, така и за захранването след 6-ия месец.

Администратор

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: zlatina (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:55

И аз да се включа с едно уточнение: става въпрос само за захранването, независимо дали детето е кърмено, дали се дохранва или е изцяло на АМ! Защото подозирам, че в крайна сметка ще се стигне до вечния спор кой кърми, кой - не и защо.
Аз също подкрепям мнението, че независимо дали се кърми или не, детето трябва през първите 5-6 месеца да е изцяло на мляко. Изчетох доста по въпроса, отчетох като Софи горчивия си опит с първото дете и сега не смятам да повтарям тази грешка. Дъщеря ми е захранена рано, но въпреки това си я кърмех интензивно до края на 7-я месец. Вече ядеше храна от детска кухня и продължаваше да суче. Единствено това отчитам като положителен факт при нея. А колко други грешки съм допускала с нея заради остарелите схващания на родните ни педиатри... Добре, че дядо Божи ни пази децата.
Мисля, че колкото по-близо сме до природата си, толкова по-добре за детенцето.
Виктор е вече на месец и 20 дни. До сега сме само на кърма. Вода правих опит да давам в началото, но категорично отказва да близне. Храним се на поискване и да чукна на дърво - и двамата се чувстваме добре и сме спокойни. С коликите приключихме рано-рано и вече постепенно започва да си изгражда сам някакъв режим. Аз просто се съобразявам с него.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: oli (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 13:59

За късното захранване съм-малкия го захраних към 6 ят месец.Благодарение на форума ми любим,разбрах доста нещица,които ако знаех с щерката,щях да си спестя доста неприятности и безсънни нощи. cvetia

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: samko (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 14:08

Решила съм да захранвам по-късно.За сега ми се върти в главата да е след навършени 4 месеца.Може и 5 да стане.Сега не знам, но няма да е от 40 ден сокчето със сигурност.
Въпреки, че Сами е захранен и гледан по старата система, в смисъл на ранно захранване и не е имал абсолютно никакви проблеми- алергии, колики или друго.


-------------------------------------------------------------------------------
Не пропускайте година без преглед на колпоскоп и направена цитонамазка!

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: ravena (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 14:32

Късното. Защото вярвам на развитието на медицината и на научните доводи, които ни предоставя.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: mimoza2006 (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 14:58

аз ве4е я захраних ,сок-3месец,плодово пюре от 3,5месец.нямаме проблеми,никакви колики,лапа си добре.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: desi150 (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 15:18

Аз си я захраних рано и не съжелявам за това. Сега вече яде попара, пл.пюре,зел.пюре,месно пюре, каша и кисел. Пием и сокчета от 3-я месец.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: симона (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 16:04

поне до 4-5ти месец не мисля да давам нищо освен мляко и малко водичка

*******
ezik Не се комплексирайте, нормално е един Водолей да е по-умен от вас- една от отличителните му черти е абсурдната интелигентност!!! than you
*******

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: donikagg (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 16:55

Ами при нас се получи нещо средно май. на 3 месеца му дадох сокче, но честно да си кажа не давах всеки ден, после към края на 3 месец по малко въведох плодово пюре, сега вече си хапва зеленчуково на обяд и каша следобяд. Само да добавя, че имахме късмета Коки да няма никакви колики, нито докато го кърмех , нито докато съм го заахранвала, но това може и да се дължи на факта, че той се роди доста едричък-4.500кг. Искаше ми се да кърмя бебчо по-дълго време,но за съжаление след много мъки кърмата ми спря буквално след 2 месец. Искрено се надявам това, и аз не знам как да го нарека ранно или средно захранване, да не доведе до нещо лошо за в бъдеще за моето бебче.Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: 4baby (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 17:16

Аз захраних на 4 месеца с оризова органична каша смесена с кърма. Мнението на педиатъра е между 4-6 месеца, а кърмата (АМ) да продължи да се дава до годинка (минимум).


Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: linka-linka (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 17:18

захранихме се в петия месец, тогава и сокчетата започнахме smiling smiley

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Zara . (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 17:32

След навършване на 6 месеца.

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Vaiket (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 17:37

За късното захранване съм!
Въпреки,че от края на първият месец сме на АМ започнах захранване когато Бела стана на 5м и половина. Засега ядем основно АМ +плодови и зеленчукови пюрета .

Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker


Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker
Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: кокал (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 17:45

Смятам да изчакам поне до 6 месеца, като сигурно ще ми се наложи доста да споря с педиатърката по този въпрос (тя вече от цял месец настоява да пием сокчета).
Изчела съм доста неща не само тук в Биберончето, но и изобщо, и определено смятам, че място за бързане няма. Когато порасне достатъчно за дадена храна, бебчо ще си я приеме по-добре.


Мишокът е на "три без малко".

Re: Анкета: Ранното или късното захранване сте избрали?
Изпратено: Geiza (IP регистриран)
Дата: 15 February, 2007 19:46

Захраних в 5-я месец с плодово пюре,мислех да изчакам още,но дъщеря ми прояви интерес към храната а и беше удвоила теглото си.Сок също дадох след 4-я месец,но и до днес не обича.

www.bg-mamma.com

Страници:  12345>>
Страница:1 от 5


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.