Клуб 'Бебе' : © Български Бебе Център
Страници:  12>>
Страница:1 от 2
Симптоми на рахит?
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 10 May, 2008 20:54

Мами, кажете ми моля как да различавам симптомите на рахит? Четох различни статии, но там почти навсякъде отричат наличието на рахит в България. Също така ме учудва факта, че всички лекари се презастраховат с прословутите капки. Знаете ли как аз мога да разбера дали има подобни симптоми? Какво се гледа, дали фонтанелката, дали стряскането, дали потенето? Много съм объркана sad smiley


Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: petia78 (IP регистриран)
Дата: 10 May, 2008 21:57

mama2008 не бива да се притесняваш излишно- ако има нещо педиатърът ще ви каже.Ще споделя нашия случай,тъй като и на мен това ми беше "болна" тема.На Катето към 3-я месец ми казаха,че има начална форма на рахит-някакъв шеф на черепа бил поддавал. Поради тази причина минахме на 2 капки Вигантол. На последната консултация вече всичко беше наред,въпреки че фонтанелката се затваряла по-бавно.Не си спомням и аз къде точно,но четох,че съществуват доста методи за лечение на рахита, ако все пак се случи детето да развие по остра форма.
След като ходите редовно на консултации не го мисли, нали докторите са за това.

www.bg-mamma.com

photo_1

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: мери78 (IP регистриран)
Дата: 10 May, 2008 22:36

мама2008 само лекар може да прецени за наличието на рахит,защото се пипат някакви връзки.а рахит определено има.половината ни наборчета хем летни бебета изкараха някаква форма на рахит.на едното горкото така му се изкриви главичката.но това по повод,че нямало рахит.изпотяване,стряскане това изобщо не са повод за притеснение.на всяка консултация педи опипва и проверява.не се самонавивай.то и аз какво ли не измислях от толкова четене.нашата педи се беше хванала за главата с мен.

[mery78.multiply.com]

[www.bgphoto.net]Ако искаш да промениш Света-промени себе си,
ако искаш да промениш мъжа си-промени себе си,
ако искаш да промениш детето си-промени себе си
и те ще се променят!

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: ivynka (IP регистриран)
Дата: 11 May, 2008 00:40

Аз съм също така притеснена защото и на мен ппедиатърката на последната консултация ми каза че има съмнения за рахит,но ще изчакаме до навършване на 4 месец-така ми каза тя тогава се установявало понеже до тогава е нормално това което напипа-просто каза по внимателно да наблюдавам бебка за различно поведение.


Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: maiia (IP регистриран)
Дата: 11 May, 2008 19:07

Не искам да те стряскам,но на нас две лекарки заключиха,че нямаме рахит,докато не вдигнах страшен скандал и не ме пратиха на специалист.Оказа се активен рахит и сега се лекуваме.Много сам доволна работи и частно.А безпричинното стряскане силното безпокойство и потенето са признаци на рахит,но много бебета са си така и без рахит.

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 11 May, 2008 20:06

maiia, теб какво те накара да потърсиш частен лекар? В какво се усъмни, че може да имате рахит? И при кой лекар отиде на частно, ако не е тайна? Ако искаш ми пиши на лични. От Пловдив си нали?

Редактирано 1 пъти последният път 11.05.2008 20:07.

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: milagro (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 16:09

На последната консултация и на мен ми казаха, че главата на детето ми му била мека... Давам по 2 капки вигантол и по цял ден не се прибираме от улиците и градините. Възможно ли е това според вас? Така се ядосах на коментара "Вие уж по цял ден сте навънка, а главата му е мека!" Идваше ми да му забия един между чистачките и да омекне и неговата, но възпитанието ми не го позволи. Кълките на детето са по- изпечени от моите. Страхувам се и от някакво вредно въздействие на слънцето, въпреки че го мажа с масло против изгаряне с висок фактор

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 16:13

Един въпрос - кремчетата с висок слънцезащитен фактор не ограничават ли UV лъчите, благодарение на които се образува витамин Д? Лекарката на малката ни посъветва да я мажа редовно, понеже е много бяла, но мен този въпрос ме притеснява. Мажа я само ако излизаме в по-топлите часове - между 11 и 16, но това май не се е случвало скоро.

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: krdessi (IP регистриран)
Дата: 8 August, 2008 13:44

Момичета, според мен на моето бебе нещо крачетата му ми се виждат криви от коленцата надолу. Той сега е на 40 дни, дали ще се оправят, или трябва да го водя на лекар? confused smiley

Lilypie

Lilypie Kids birthday Ticker

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: deyzy (IP регистриран)
Дата: 8 August, 2008 16:25

krdessi hubavo e vtoria mesec da go zavedesh na ortoped, vzemi si napravlenie ot lichnia doktor i zavedi detenceto ,tam shte go pregledat i shte ti kajat nai dobre. ne se pritesniavai predvaritelno vilj kakvo shte ti kaje ortopeda.

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 8 August, 2008 21:25

Деси, сега трябва да следиш дали гънките на краченцата съвпадат. Иначе няма от какво да се притесняваш. Наистина е необходимо да се отиде на профилактичен преглед след 1-вия месец. После се ходи на 5 месеца и след това на 2 годинки


Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 9 August, 2008 15:31

Krdessi, на този етап няма повод за безпокойство за крачетата. Изкривяване заради рахит може да се получи, когато бебчето започне да си служи вече с тях, поради неспособноста на костите и мускулите да поемат пълноценно собственото му тегло. Това обаче ако бебето има рахит, а при вас се съмнявам да е така, предвид възрастта и сезона.

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: elenitta (IP регистриран)
Дата: 10 August, 2008 08:01

Симптомите на рахит,според моята педи са-изпотяване на крачетата,ръчичките и главичката отзад,стряскане на сън от каквото и да било,ленивост и отпадналост на детето...Това може да го следи всеки родител.Но все пак на всяка консултация доктора гледа фонтанелката и теменцето на детето,ако има рахит,задната фонтанела е мека и не е затворена напълно.Горната фонтанела не трябва да е хлътнала,ако е с меки ръбове,има вероятност от рахит.Това знам аз... smiling smileyRe: Симптоми на рахит?
Изпратено: foxi_s (IP регистриран)
Дата: 11 August, 2008 23:27

Какви ли не неща
е кажат всички лекари.Е как няма да се поти дете,бебе в тази жега.При съмнения просто се ходи на лекар-специалист.
А и толкова малки бебета как ще имат рахит!
А и това за гънките не е съвсем точно,пак трябва лекар.Който каквото и да казва-лекар ще каже след прегледsmiling smiley

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: foxi_s (IP регистриран)
Дата: 11 August, 2008 23:30

А и още нещо,слънцезащитните кремове не са много желателни ако не е непрекъснато на слънце бебето,детето,просто защото UV филтъра спира лъчите,от които се синтезира витамин Д,такаче мами не ги мажете излишно!Днес слушах това в предаване!!!И има логика.

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: Kriss (IP регистриран)
Дата: 12 August, 2008 11:22

Ние бяхме стигнали до 6 капки Вигантол и ни пратиха на изследвания на кръвта(калций,фосфор и още нещо).Преди да направим изследванията имаше симптоми за рахит(огромна фонтанела,потенето,някакви рахитични пръстени и т.н.),но май само според показателите от тези изследвания може да се каже със сигурност.Но голамата фонтанела не е признак за рахит.Моето дете е на 8 месеца и фонтанелата не е помръднала да се затваря и понеже се оказа,че няма рахит(или го е прекарал,така и не разбрах)ни пратиха на трансфонтанелна ехография със съмнение за хидроцефалия.Нищо му нямаше Слава Богу и за това от там ни пратиха пък на невролог.Не го заведохме,защото според мен докторите се презастраховат и като му няма нищо на детето те пращат на друг специалист за всеки случай и така може да си обикаляш по доктори до безкрай.Така че mama2008,ако те притеснява нещо направи му тези изследвания.Ние ходихме при доц.Василева в детска клиника "Здраве".Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: nelito05 (IP регистриран)
Дата: 21 November, 2008 11:04

здравеите мами!моето бебе е на 1месец и педито ми каза да давам по 3капки витанол това не е ли много ина4е фонтанелката вила нормална тогава защо по толкова мн капкиsad smiley

Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: Slavchi (IP регистриран)
Дата: 21 November, 2008 11:51

nelito05 Написал:
-------------------------------------------------------
> здравеите мами!моето бебе е на 1месец и педито ми
> каза да давам по 3капки витанол това не е ли много
> ина4е фонтанелката вила нормална тогава защо по
> толкова мн капки


Според мен, това е твърде много. Мисля, че след като всичко е нормално, и 1 капка дневно е достатъчна. thumbs up
А ти чела ли си в листовката на Вигантола какво става при системно предозиране - калциране на бъбреците и др.... Не искам да те плаша, но аз поне се стреснах, като прочетох това. Честно казано, аз на дъщеря ми и давах в началото по схемата от педито, но след като стана на около 3 месеца, започнах през ден по 1 капка, това на своя глава де. Слава Богу, всичко си беше наред.
smiling smiley


Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 21 November, 2008 11:59

До колкото знам, зимните бебета са по застрашени от развиването на рахит. Аз не бих спряла капките на своя глава, ако ми беше зимно бебето. Ако детенцето си качва нормално килограми, не мисля, че е необходимо да се дават повече капки, но все пак слушай педиатъра. Щом е за здравето на бебчето. Нашият педиатър ни успокои, че няма предозиране на капките, освен ако не дадеш цялото шишенце smiling smiley Така, че спокойно.


Re: Симптоми на рахит?
Изпратено: vanina1980 (IP регистриран)
Дата: 21 November, 2008 14:40

мисля,че трябва да се довериш на педиатъра все пак ако нещо те притеснява обсъди го с него и ще си по спокойна,но не ги спирай на своя глава.
П.П mama2008 къде се губиш не четем вече нищо от теб?

Страници:  12>>
Страница:1 от 2


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.