Клуб 'Бебе' : © Български Бебе Център
Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: milagro (IP регистриран)
Дата: 4 August, 2008 11:16

biberon vnimanie
Здравейте мамита. Търсих много на всякъде, изчетох сума материали, но най-накрая реших да създам такава тема. Всеки, който иска може да сподели хранителния режим на детето от 0-12 м възраст, защото захранването е може би едно от най- трудните неща, с които се сблъскваме мамитата. Изчетох много противоречиви мнения за ранното започване със сокове. Нека всеки сподели хранителния режим, на който е привърженик. Надявам се да създадем една добра тема, където всяка една от нас ще намери най- правилния за нея начин ... Целувки

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: gery83 (IP регистриран)
Дата: 4 August, 2008 11:27

Моето бебче е още само на мляко Фризолак и вода. Мисля когато навърши 3 месеца да му дам сокче заради коликите. Не че има много но това е периода в който казват че са най-силни а сокчето може да ги засили. Аз съм превърженичка на тази статия [@] много точно е описано как детето само показва кога е готово и аз немисля да вървя срещу природата на детето си а да е следвам winking smiley

Lilypie 2nd Birthday Ticker


Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 4 August, 2008 11:49

Наистина, захранването на детето е една от най-важните първи промени, която следва отговорно и обмислено да се започне.

Основно има два вида "последователи" на захранването - на ранното и на късното захранване. Вторите започват въвеждането на твърда храна след 6 навършени месеца на бебето.

В клубовете има достатъчно инфо в подкрепа и на двата вида захранване, можеш да погледнеш тази анкета и приложените в нея мнения "за" и "против": [club.biberonbg.com], както и темите:

В клуб "Кърмене" има специална теми за захранването, 101 въпроса за захранването в VI части:
[club.biberonbg.com]
[club.biberonbg.com]
[club.biberonbg.com]
[club.biberonbg.com]
[club.biberonbg.com]
[club.biberonbg.com]

Полезна информация:
Примерна схема на захранване - хранене 3 пъти на ден
Примерна схема на захранване - хранене 4 пъти на ден
Примерна схема на захранване - хранене 5 пъти на ден

Мисля, че тази информация може да ти покаже различни гледни точки, а съобразявайки се с индивидуалните нужди на детето си, не се съмнявам, че ще вземеш най-доброто за него и себе си решение. Успех!

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: milagro (IP регистриран)
Дата: 5 August, 2008 16:19

Ако трябва да бъда конкретна: ние започнахме със соковете и аз като нова мама не знам как става, защото моя педи е изперкал перушан. Накара ме да му давам сокове още след 1-ия месец/ Защо според вас/?. Сега вече давам сокове, но сме на 3м. Изчетох доста темички по този въпрос, но не си намерих моята участ. Дали глупавото педи требе да го сменям tazzРедактирано 1 пъти последният път 05.08.2008 16:21.

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 5 August, 2008 16:43

Според мен, педиатъра не е само за захранването. Не всички са с новото мислене, т.е. късното захранване. Важното е като медицинско лице да е добър педиатър. А пък за захранването, има толкова мами във форума, все някоя ще ти даде съвет. И нашият педиатър работи с праисторическите познания за захранване, но аз не го сменям, тъй като ми се струва свестен лекар. Той ни е личен лекар на цялото семейство. Така, че ти се прицени.


Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 5 August, 2008 18:14

И аз захраних щерката рано, със сок от 40 ден, а тя имаше ужасни колики! Е, спрах го по-късно и се радвам, че съм послушала инстинкта си, а не личната лекарка. Синитът ми захраних след 6 навършени месеца, на година и 11 месеца е и още го кърмя, ако следвах съветите на доки, нямаше да е така.

Може би си прочела тази статия: Захранването със сокчета и защо ние да не го правим?. За съжаление, има лекари, които не следят световните, нови тенденции в областа на кърменето и захранването.

Инфото, което можеш да намериш тук няма да ти даде конкретен отговор на въпроса кога е най-добре да захраниш, само ще ти помогне да видиш различните възможности и сама да избереш тази, която ще е най-добра за теб и детето ти. Всичко е въпрос на личен избор, тук ще намериш различни гледни точки. Успех! smiling smileyАдминистратор

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: Trifonova (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 12:30

Аз захраних на 4,5месеца с картофено пюре и смятам,че съм постъпила правилно.Малко му се мръщеше в началото,защото нямаше никакъв вкус,но пък умираше за лъжицата(и все още много си я обича).Споредмен важното е да усетиш кога малкото човече е готово за захранване,само да изпитва желание да се храни,а това с кое да започнеш е право на избор.
Нашата лекарка е от информираните и аз следвам повечето от съветите й,което ми помага.
Пожелавам ти успех със захранването и дано да нямате проблеми като нас!


Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: milagro (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 15:58

Бях на консултант!!! Направи ми захранване на бебето. Отдели ми много време жената. Казва се д-р Мендева и съм чувала много добри неща за нея.
6,00 ч- АМ
9,00 ч- АМ
10,30ч- Плодово пюре - 1-2 ч.л. /като всеки ден се увеличава с по една до достигане на 40 гр= 8 ч.л./
12,00 ч - АМ
15,00 ч- АМ
16ч.- плодов сок- според сезона- сега има всичко /без мъхести плодове/
18 ч- АМ
21 ч - АМ
Това е едно доста добро решение. Премахвам сока сутрнта и го замествам с пюре
а през следващия месец ще сложим и зеленчуково пюре
biberon -

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: camino (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 18:07

[/color]Това за дете на каква възраст е, по-горе пишеш, че сте на 3м? Много хранения ми се струват и някак си разпокъсано, трудно ще си създаде режим, ако през час му се дава нещо! А по какво количество АМ на всяко? И това хранене с АМ в 15ч ме озадачи, ами няма ли да спи?
И защо с плодово пюре и сок, нали уж препоръчват със зеленчуково и без сокове, да не привиквало детето на сладките вкусове?

Лично мнение, но според мен сериозното захранване е добре да започне, когато детето може до известна степен да спазва рътъма на хранене на семейството, може да стои що-годе стабилно седнало и да присъства на масата. Иначе се губи педагогическия аспект, който изобщо не е маловажен за изграждане на хранителните навици.
[color=black]

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: zorka (IP регистриран)
Дата: 7 August, 2008 18:48

И аз като Валя мисля,4е е по_добре със зелу4уково пуре да се запо4не,не със сок.Аз първо дадох каша и после плодово пуре,а после много трудно запо4н ада яде зелен4уковото,така 4е е по_добре то да е първо.А и не е ли малко на 3 м.за захранване?


"Може би изобщо не съществуват добри и лоши приятели... може би просто има приятели, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш и ти помагат да не си толкова самотен.
Може би заради тях винаги си струва да се боиш, да се надяваш, да живееш.
И дори да умреш, ако трябва. Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които изграждат дома си в сърцето ти."
Стивън Кинг, "ТО"

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: milagro (IP регистриран)
Дата: 8 August, 2008 19:52

Da camino на 3м сме и на 8 дена. Ако ви кажа, че вече тотално ме объркаха и педиатри и консултанти ... затова пуснах темичката, но нищо конкретно. Зеленчуковото пюре започваме след 4 месец. Ядем си пак през 3 часа, но между храненията давам малко сок и сутринта к.л пюре. Детето ми си има режим и то е достатъчно добър - има време за бодърстване и спане. Така че, всяко детеце си показва какво- що. И аз като една английска майка- ако му се яде- ще яде, ако му се спи- ще спи, ако приема пюрето- го приема. То само си определя режима winking smiley

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: ekita (IP регистриран)
Дата: 8 August, 2008 21:03

Моя педи ми каза да дам сокче на навършени 2 месеца и аз го пробвах,защото нямахме колики!Харесваше го,но якито му беше леко слузесто и го спрях!След това при навършен 3 м му дадох отново и вече нямахме проблем,но след като направи 4 м започнах с пл.пюре и спрях соковече и все още не му давам.Та 4 м,пл.пюре.На 4 м и половина-5м въведох зеленчуковото!На 5 и половина някъде въведох кашата!На 6 м месното пюре.6 и половина жълтък.7м -попарата и кус-куса(но не го харесва)!До тогава основно бяхме на кърма!Но в последствие отказа да суче и от 8 м въведох кис,мляко!От 9 м преминахме на преходна храна!Въведох кисела и нишестето!Давах вече пасиран,намачкан или настърган плод!От 10 м въведох риба!СЕга вече сме храна,която готвя специално за него и един ден ни е такъв:
закуска:попара
междинно:пл.пюре
обяд-ядене + плод
следобедна закуска:каша
вечеря:кис,мляко
като през цялото време си гризка,бисквитки и такива неща!
До годинката ще си караме така,след което постепенно ще премине към обща храна като му ограничавам разбирасе пр.мляко ,шоколад(поне до 2-3 г),цитр.плодове и мъхести и т.н.!Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: iina (IP регистриран)
Дата: 23 August, 2008 11:27

Здравейте.
При нас неможе да се каже ,че има някакъв специален режим все още,но започнах да давам сок на дъщеря ми когато беше на 2 м.морков и ябълка следобед предимно м/у30-80мл.
Сега в 4 м.започнах с зеленчуково пюре и я захраних за 2 дни ,вече ми замества едно мялко в 14ч. с пюрето,все още давам между храненията следобед сок от всичко/диня,пъпеш,праскова/мисля ако вървят добре нещата следващите няколко седмици да заменя сока с плодово пюре.Това е наща схема до този момет.
Детето харесва обаче повече това което аз приготвям.

Re: Хранителен режим на бебето от 0-12 месеца
Изпратено: camino (IP регистриран)
Дата: 26 August, 2008 01:37

milagro Написал:
-------------------------------------------------------
> Da camino на 3м сме и на 8 дена. Ако ви кажа, че
> вече тотално ме объркаха и педиатри и консултанти
> ... затова пуснах темичката, но нищо конкретно.
> Зеленчуковото пюре започваме след 4 месец. Ядем си
> пак през 3 часа, но между храненията давам малко
> сок и сутринта к.л пюре. Детето ми си има режим и
> то е достатъчно добър - има време за бодърстване и
> спане. Така че, всяко детеце си показва какво- що.
> И аз като една английска майка- ако му се яде- ще
> яде, ако му се спи- ще спи, ако приема пюрето- го
> приема.
То само си определя режима


Надявам се да не се обидиш, явно всеки си чете материалите за захранването както му харесва и решава че детето му е дало нишан че е готово, но познавам лично едно такова дете, дето с охота поглъщаше пилешка супа на 2месеца. И май цял живот ще се бори с наднормени килограми. Както и едно друго, което нямаше нищо против шоколадовите трюфели с ром, които майка му му пъхаше в устата. Сега е първа пушка при алерголога...

И съм съгласна с английската майка, но за всяко нещо си има възраст, няма нужда да се бърза!Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.