Кърмене : © Български Бебе Център
Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: Даниела (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 12:46

Не знам дали сте чували за този национален план, но той съдържа редица верни констатации относно състоянието на кърменето в България.
Можете да го видите на сайта на МЗ: [www.mh.government.bg]
За сведение на педиатърката на Диляна и на всички интересуващи се, копирам част от него:
"През 90-те години няма провеждани национални проучвания...за определяне на честотата и продължителността на кърменето (изключително кърмене, доминиращо кърмене, смесено хранене, изкуствено хранене). Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."

В доклада са предвидени впечатляващи мерки за образоване на здравните специалисти по най-новите стандарти за хранене на новородените. Също така се предвижда въвеждане на статута baby friendly hospital, образоване на бременните, майките и цялото население и т.н. и т.н.
Вярвам, че и от нас зависи този план да не остане само на хартия. Министерството предвижда отпечатване на брошури, създаване на обществени групи "майки подкрепят майки", а в това отношение ние вече имаме готов ресурс, който можем да предложим.
Въобще докладът е доста добър, но като знам хала на българското детско здравеопазване, чака ни доста работа.
Редактирано 2 пъти последният път 06.02.2007 17:30.

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: VBSISI (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 12:52

Дано скоро да започнат да правят нещо по този план!Lilypie 1st Birthday Ticker

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: Даниела (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 13:31

Хм, сега прочетох, че 5 болници вече били придобили статут "Болница приятел на бебето" eye popping smiley :

"Вече 11 болници работят по програмата “Болница приятел на бебето”, където новороденото се поставя в контакт с майката веднага след раждането му и майките се обучават на правилни техники за стимулиране на кърменето. След специална акредитация 5 болници са придобили статут на “Болница приятел на бебето”, отговарящ на международните стандарти."

Аз лично не съм чувала за български родилен дом, който прилага стандартите за успешно кърмене. Остава да ми кажат, че например Шейново е получила такъв статут, и ще се гръмна!

Също така:

"Провеждат се специални семинари за обучение на лекари и сестри, разработват се информационни материали по темата".

Да сте чули нещо подобно?!?!

Май някой в министерството се е упражнявал по писане.

Какво ще кажете да направим официално искане за достъп до обществена информация и да ги питаме кои са тези болници и кога са били провеждани такива семинари и обучения и къде са резултатите от тях?

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: DILIYANA (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 13:40

АЗ пък изкам по някакъв начин това да стигне до педиатрите не смао до болниците защото аз като и казах за нещо на моята педи че съм чеал в интернет и тя ми каза че там пишели само глупости!!!!
Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: chrisi (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 13:55

Няма българска болница,която да има статут Болници-приятели на бебето.Проверявала съм в официалния сайт на Уницеф и такава в България няма.Две от болниците,които са започнали някаква инициатива в това отношение,са Света София и Втора градска,за МД не съм съвсем сигурна.И една болница в Пловдив има,която също участва.Но всичките все още са далече от изпълнението на всички изисквания.Шейново никога и по никакъв повод не би могло да се класира дори да участва,защото бебетата са отделно и няма условия да са при майките - което е едно от задължителните условия за придобиване на такъв статут.
Иначе планът е впечатляващ и много подробен - благодаря за интересната информация smiling smiley
А за запитване - наистина ще е интересно да се попита,само че ще извадят някой и друг проведен курс, не се съмнявай - въпросът е,че тези неща не са масови и редовия педиатър няма даже информация за тях sad smileyИначе в подкрепа на кърменето е създадена даже специалност към колежите за медицински сестри - консултант по кърмене,но нещо не успявам да намеря повече инфо по въпроса,а нарочно търсих.Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: chrisi (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 13:56

Дилянче,защо не вземеш да й го разпечаташ документа - той е официален,на страницата на здравното министерство е - и да й го занесеш със замах smiling smileyRe: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: mitja (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 13:57

Дани,както казваш чака ни много работа.Незнам,но и аз не съм чула за такива болници,най-малкото на ден разговарям с по 2-3 майки на новородени,и това което те ми казват ме вбесява.Там е въпроса,че просто младите майки не са достатъчно информирани и не получават нужната подкрепа,да не говорим,че надмощие взимат старите неща и като седнеш да обяснаваш на някой те мислят за побъркан.На мен онзи ден пак ми казаха,че съм луда,вманиачена в кърменето angry smiley и че мойто не е нормално.А за педиатрите не ми се говори.Все пак това ме изненада доста,пак е нещо,но колко родилки имат време за да се ровят в интернет?Иначе най-ми хареса "майки-помагат на други майки",както казваш при нас действа,дано да има по-голям ефект.Аз съм "за" официалното искане,защото нищо не съм чула,напротив виждам само обратното отношение.А за семинари и информационни материали изобщо не ми се вярва... sad smiley

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: Анелия (IP регистриран)
Дата: 23 September, 2005 16:27

Относно целият материал, Дани може би е права "упражняват се в писане хората и отчитат дейност".
За съжаление и родилното в Шумен има статут "Приятел на бебето". Знам го, защото го пише на вратата. Каква наглост! Вътре пълно с истерясали сестри, които нямат представа от кърмене.
На нашия семинар дойдоха директорката и още една преподавателка на Медицинския Колеж. Жените НАИСТИНА са запознати с всички неща, за които тук говорим, подкрепят ги и ги разбират. Работят изключително с материали на УНИЦЕФ. И те много се ядосват на лекарите, които най-безотговорно продължават да не спазват препоръките на световните организации. Също така наистина скоро от колежите ще излизат хора със специалност "консултант по кърмене". За съжаление Мед. колеж в Шумен е пред закриване sad smiley
Когато предложих да организираме и в бъдеще някакви проекти, директорката първо се зарадва, после смънка "нашето бъдеще е ясно, ще ни закриват".


Член на сдружение "Български бебе център"

Re: Национален план за действие "Храни и хранене" 2005-2010
Изпратено: plame (IP регистриран)
Дата: 26 September, 2005 16:51

/Там е въпроса,че просто младите майки не са достатъчно информирани и не получават нужната подкрепа,да не говорим,че надмощие взимат старите неща и като седнеш да обяснаваш на някой те мислят за побъркан.На мен онзи ден пак ми казаха,че съм луда,вманиачена в кърменето и че мойто не е нормално./

Същото се получава и при мен.Като започна да обяснявам на някоя майка за кърмене,захранване и че не давам още сокове,се започва едно възмущение."Ама как така нашата докторка ни каза така и така,докторката на незнам си коя също и е казала така.Ама аз давам сокче още от втория мес ,а ти още не си дала.Недей така давай му те съдържат витамини.Стига си я кърмила вече,всички кърмят максимум до 6-я мес.,а ти какво я мъчиш още ,тя трябва да яде вече обща храна за да и се развива стомахчето.Ами то е смешно такова голямо дете и да суче още.Кърмата не е полезна.Полезна е само коластрата,а след това даже няма смисъл да кърмиш,защото това е само храна."Това последното вчера ми го изръсиха.А и още и още какви простотии са ми приказвали.УЖАС!Срам ме е даже да ви ги преразкажа.

Re: 0F8>=0;5= ?;0= 70 459AB285 "%@0=8 8 E@0=5=5" 2005-2010
Изпратено: danny.ivanova (IP регистриран)
Дата: 13 September, 2007 11:52

Zdraveite!
Da se vklju4a I az v diskusiikata vi.
Nie sme na 16 dni ve4e I se karmim o6te ot parviq den.
Az rodih v NiaMed-Stara Zagora I tam neoenatologa kakto I vsi4ki aku6erki nasar4avat karmeneto I sa tvardo protiv dohranvaneto I vaob6te polzvaneto na AM osven ako ne e nalojitelno.
Ina4e tam dori provejdaha I lekciq na tema "ranno karmene na novorodenoto" koqto q vodeha edna ot glavnite akusherki I neonatologa. Bebetata tam stoqt samo pri maikite si I gi vzimat samo za kapane I smenqne na pampersa ina4e sa po staite pri mam4etata denono6tno.
Az si nqmah I begla predstava kak da go zakarmq, no blagodarenie na podkrepata na personala tam vsi4ko si ni potragna ot raz I vse oshte nqmame problemi v tazi nasoka.

Vapreki vsi4ko tazi bolnica nqma takav statut ili ako ima ne paradira s tova.
photo_1Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.