Кърмене : © Български Бебе Център
Страници:  1234567891011>>
Страница:1 от 11
Отбиване
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 11 September, 2009 17:48

Знам, че има много пускани подобни темички, но ми се ще да отворя нова с цел мамите, които скоро са отбили дечицата си да споделят и своя опит. Пък и на останалите мами вече на порастнали дечица няма да им се разсърдя, ако отново напишат как са успели да се справят със задачата.
Да кажа нещо за моите планове. Целта ми е най-късно на пролет вече да сме се отбили. Ще ми се по-бавничко да го карам с отбиването и затова толкова от рано пускам темата. Нощното кърмене вече го премахнах. Обаче сутрешното няма да мога, защото като се събуди и вика "ам-ам". Мисля си, че е гладен. Неможе да изтрае миличкия до сутрешната закуска. Затова сега искам през деня да успея, но нямам никакви идеи. Затова мами се обръщам към вас. Как отбихте вашите дечица и как бихте го направили, ако ви се наложи отново. Защото знаете, че може първият път да не е станало както сте очаквали и да сте се сетили за друг вариант. Вечерното ще ми е най-трудно си мисля. Но ако успея през деня, все пак полека лека ще се отучи от сукателния си рефлекс за заспиване. Биберонът много бързо му го махнах и въобще не се сеща за него. Сега аз изцяло съм му биберон smiling smiley
Сетих се номера с приказките. Ами при нас не минава. Обича да слуша, но когато му се спи, се върти и се гърчи, нищо не иска освен цица.
Ще съм ви благодарна мами, ако споделите своя опит.


Re: Отбиване
Изпратено: zizin (IP регистриран)
Дата: 11 September, 2009 18:14

Първо поздравления за дългия срок и успешното кърмене!
А АМ пие ли детенцето?Защото моят най-голям проблем с отбиването(на 1 г.) беше да намеря АМ,което да харесва и така сутрин и вечер да й давам шише с АМ.До този си момент не беше пила никога АМ и не искаше да го близне изобщо.Когато най-накрая успях да я науча да пие,стана много лесно и бързо.Само че аз бях оставила последно вечерното кърмене и затова ми трябваше подходящо АМ за заспиване.
Сутрин,ако при ставането даваш АМ,може и да издържа до закуската и да нямате проблеми!
Ти най-добре ще усетиш как е най-добре за детенце.
Късмет и спокойствие!Имате достатъчно време,за да не е стресиращо нито за теб,нито за детенце!


nika.piach.com






Редактирано 1 пъти последният път 11.09.2009 18:15.

Re: Отбиване
Изпратено: Tania Grab (IP регистриран)
Дата: 11 September, 2009 19:52

Връчвах го на баща му и сутрин, и вечер. Като види, че ме няма, и не търси да цока. За следобедния сън го возех в колата, така заспиваше към седмица-две, след това схвана идеята. Вече сте големи за шише, но може да му даваш водичка от чаша с накрайник или сламка.
Успех!

Re: Отбиване
Изпратено: snejka (IP регистриран)
Дата: 11 September, 2009 23:38

Може да опиташ сутрин и вечер шише с АМ или кисело мляко с бисквити, вече сте достатъчно големи за това. Не е задължително да го предлагаш с биберон, а в чашка със или без накрайник.
През деня ако иска да суче не за заспиване, може да опитваш триковете с разсейване - отивате в друга стая, излизате на разходка, предлагаш му друго нещо за ядене /бисквитки, солетки, или за пиене. Ако много настоява да суче, не е добра идея да му се отказва директно. Може да започнете с уговорки и пазарлъци - да бъде набързо, кратко, защото си имаш работа или метода "Ей, сега, минутка само" и да го забаламосаш с нещо друго.
За кърменето за засиване е добре да измислиш друг ритуал, с който постепено да замените кърменето Това може да бъде четене на книжка, да си говорите, да се гушкате, галите, да гушкате някоя играчка...
Моят син ме пипа по косата и така се успокоява, а каката по време на отбиването си гушкате амчетата.
Също е добре да опитвате таткото да го приспива или да взима по-активно участие в процеса и изграждането на ритуали.

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers
Сертифициран консултант към Националния комитет по кърмене
Група във Фейсбук; Страница във Фейсбук

Re: Отбиване
Изпратено: venn (IP регистриран)
Дата: 12 September, 2009 10:34

Ами нашата сага с отбиването тук подробно я бях споделила в тема smiling smiley
Накратко - започнах да го отбивам на 1 г. и 7 навършени месеца и за 2 месеца бяхме готови. Преди да започнем обаче той сам се беше отказал от нощното кърмене, а дневните без усилия ги редуцирах до 4 - на събуждане сутрин, на заспиване на обяд, на събуждане следобяд и на заспиване вечер. Махах едно по едно през интервал от поне 1 седмица кърменията, като започнах с по-лесните и последно ни остана вечерното за заспиване. През другото време, в което искаше да суче, използвах триковете, които мамите са описали по-горе - солетка, бисквитка, "след малко" или просто казвах - Мама няма мляко. За мое огромно изумление, последната фраза работеше безотказно - малкото тарикатче се ухилваше дяволито, врътваше се на пета и отиваше да играе.
Проблемът с даването на "заместител" обаче беше голям. АМ за пиене или пък кисело не искаше да близне - давах ги как ли не - с накрайник, сламка, лъжица - не и не!!! Гадеше му се направо sad smiley Затова слагах здраво АМ в закуската му сутрин и му давах много обезсолено сирене, също добавено. 2 месеца след отбиването тръгна на ясла и на втората седмица там прояде кисело мляко?!?! Сега умира за него smiling smiley

Та в "Кратце" това е от мен smiling smiley Рецепта няма, пробваш и толкова - ако работи, работи, ако не - изчакваш и пак.
Само да добавя, че таткото се включваше активно в приспиването ако се налага, но пък ако аз съм в къщи, независимо скрита или не - нямаше сила, която да убеди Марто, че мен ме няма - искаше си ме и толкоз. Ако ме няма - гушка се с баща си и спи smiling smiley

Re: Отбиване
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 12 September, 2009 14:39

Проблемът ни е, че не искаме да се гушкаме. Щом става дума за заспиване и че ще има цица, нищо не признава. Отучих го през нощта по следния начин-цицата отива при малкото кученце, което ще порастне голямо колкото Коко. Като изгрее слънчо, тати отива с колата, взема цицата и я дава на мама и Коко суче smiling smiley Но това действа през нощта, защото е сънен и успява да се залъже.
venn, аз затова я пуснах темичката, мамите да си дадат техния начин на отбиване, пък аз ще изпробвам, защото наистина рецепта няма. При някои действа, при други не. Както с хапането на гърдата. На Ева съвета помогна, за което съм и страшно благодарна. Както се казва, всяко дете е уникално само по себе си smiling smiley Изчетох всичко свързано с отбиването в тази темичка, но все пак може да има някои мами, които скоро са отбили и не са споделяли още. А ако нямат нищо против и мамите, които са писали в старите темички да споделят и в тази.
Аз все съм си мислила, една такава темичка да остане постоянна на първа страница. Винаги ще е от полза. Нали след всяко кърмене, идва отбиване smiling smiley


Re: Отбиване
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 13 September, 2009 09:32

Изобщо не мога да дам съвет в това отношение, самата аз нямам идея как ще успея да отбия Станиславка. eye rolling smiley Затова ще следя темата с интерес.
При баткото стана много лесно и преждевременно, спазвайки старите схеми на захранване. Сисито обаче не признава друго мляко, освен моето - плюе всичко различно.

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Отбиване
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 14 September, 2009 16:56

Хайде мами, казвайте как сте отбили дечицата си. Моят не ще и да чуе за гушкане, приказка или нещо друго. Цица и това си е-реееееееееееееев, ако няма. Видяла съм се в чудо с какво да го залъжа.


Re: Отбиване
Изпратено: mama_m (IP регистриран)
Дата: 14 September, 2009 20:54

Аз отбих малката на 2г.2м. Беше лято, отидохме на гости на свекито и няколко дена бяхме там. Тъй като рядко се виждат, а свекърите гледат животни, Лили по цял ден беше навън и въобще не се сещаше за цокане. На третата вечер се присети, но аз си намазах гърдите с паста за зъби и й обясних, че млякото горчи вече и не става за пиене. Тя опита и се отказа. На следващата вечер пак поиска да опита дали горчи и пак се отказа. На третата вечер дори и не си поиска...знаеше, че горчи.
Колко бързо забравят мъничетата...два-три месеца след отбиването я питах дали помни как сучеше, а тя: "Аз не ям цици". Това е - почти естествено отбиване, явно беше настъпил момента. В интерес на истината, докато сучеше, почти не ядеше твърда храна, а след това започна да си хапва всичко и пу-пу- не е злояда, както си мислих.
Леко отбиване и безболезнено отбиване! pregradka

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

Re: Отбиване
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 14 September, 2009 22:22

Първо да питам, пастата за зъби не е ли вредна за детенцето? И после, все си мисля, че ако си намажа гърдите с нещо горчиво, Калоян ще се скъса да реве, че неможе да суче. Но може и да пробвам misli


Страници:  1234567891011>>
Страница:1 от 11


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.