Кърмене : © Български Бебе Център
Страници:  <<Първа страница...1011121314151617181920>>
Страница:18 от 20
Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: vilibo (IP регистриран)
Дата: 18 May, 2007 12:44

Откога риба???

_______________________________________________________________

Празните пространства са опасни! Особено ако са между ушите ти!
Не правете една и съща грешка веднъж!
Из рекламни кампании на The Economist

Местожителство: През един форум

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 18 May, 2007 13:05

vilibo Написал:
-------------------------------------------------------
> Откога риба???

При деца със склонност към алергии между 1 и 2 годишна възраст: [www.biberonbg.com]
Администратор

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: 6okolad (IP регистриран)
Дата: 18 May, 2007 13:05

И аз се замислих вчера - много ми се искаше да дам на Алекс сьомга на скара парченце да си опита, но се въздържах.Ще почакам поне още месец, може и със сафрид да започнем.

Lilypie 2nd Birthday Ticker

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: kery25 (IP регистриран)
Дата: 19 May, 2007 14:24

Моми4ета,мога ли ве4е да давам кислело мляко? А прясно?Ако да,от кои млека? Сега запо4нах да давам жълтък по моя преценка,дали е рано?

Lilypie Maternity tickers

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: pkrassimira (IP регистриран)
Дата: 19 May, 2007 14:50

Някой беше питал как се приготвят домашни каши - ето няколко съвета от другия форум [forum.bg-mamma.com]. Като чета какво има в готовите и аз май няма да съм им фен.
Иначе имам няколко питания към вас. Смятам да захраня Ники като навърши 6мес, но искам сама да му приготвям пюретата (поне на теория съм голям ентусиаст), така че:
1. Какви са подходящите плодове и зеленчуци, съобразени със сезона, така че менюто му да е възможно най разнообразно - но кажете ми от собствен опит, защото вече се запознах с повечето таблици за алергенните храни и редът им на въвеждане, но ми е малко странно да давам на детето си сладки картофи, броколи и авокадо, при положение че са толкова малко познати в България и задължително тук са вносни.
2. Трябва ли всички плодове и зеленчуци да са минали термична обработка или може и някои сурови да давам?
3. Колко финно да е пюрето и от кога може да е по малко пасирано?
4. Мога ли да замразявам плодове и зеленчуци във фризера и когато им мине сезона да му приготвям от тях за да разнообразявам менюто му и как е най удачно да го правя - в сурово състояние или след някаква термична обработка.
5. Ние сме само на кърма, но понякога Ники има слуз в акото. Това означава ли че има някакви проблеми, а не съм забелязала да е свързано с някакви храни, приемани от мен.Да се смята, че по пътя на изследванията и откритията човечеството може да създаде нещо по-добро и съвършено от природата – това е илюзия. Аз мисля, че всички усилия на хората са само за да разберат накрая онова, което могат да нарекат великата непостижимост на природата.Редактирано 1 пъти последният път 19.05.2007 14:54.

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: Branka (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2007 18:55

И аз имам въпрос видях пюре ябълка с картоф-това зеленчуково ли се води или плодово??

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: snejka (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2007 19:33

Плодово-зеленчуково smiling smiley

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers
Сертифициран консултант към Националния комитет по кърмене
Група във Фейсбук; Страница във Фейсбук

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: Zara . (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2007 22:15

pkrassimira Написал:
-------------------------------------------------------
>
> 1. Какви са подходящите плодове и зеленчуци,
> съобразени със сезона, така че менюто му да е
> възможно най разнообразно - но кажете ми от
> собствен опит, защото вече се запознах с повечето
> таблици за алергенните храни и редът им на
> въвеждане, но ми е малко странно да давам на
> детето си сладки картофи, броколи и авокадо, при
> положение че са толкова малко познати в България и
> задължително тук са вносни.Първо поздравления.
Можеш да започнеш с картоф сега има пресни (виждам, че ще се захранвате след около месец) Една храна въвеждаш 2-3-4 дни, следват ден, два на кърма (АМ). Картофа сваряваш (на пара) и намачкваш с вилица (ако пасираш ще стане на лепило). Добре е да добавиш малко кърма (АМ) за да бъде познат вкуса и първия ден (около половин- 1 час след кърмене) даваш една лъжичка, втория две, третия три и т.н. След двудневната пауза на кърма можеш да въведеш и втората храна, примерно оризова безмлечна каша (Хип имат такава) а безмлечна защото кърмата си остава основна храна, сега бебето се запознава с нови вкусове. Втората храна въвеждаш по същия начин. Може смостоятелно маже и в комбинация (с вече въведна храна), но в посочения пример имай предвид, че и картофа и оризовата каша запичат. Трета храна може да бъде синя слива (но понеже пишеш, че искаш сама да приготвяш храните не съм сигурна дали има по това време иначе има пюрета на Гербер, които се водят за захранване след 4-ия месец и съдържат само сини сливи и вода- нищо друго, имат също от круши,от моркови,и броколи). И по този начин въвеждаш сезонните плодове и зеленчуци. Тази таблица която си гледала би могла да ти бъде ориентир. Иначе като започнеш със захранването отново можеш да търсиш идеи тук.
>
2. Трябва ли всички плодове и зеленчуци да са
> минали термична обработка или може и някои сурови да давам? Като за начало всички трябва да са минали термична обработка. Един пример: Моркова в сурово състояние е силен алерген но обработен термично не- ето за това.>

> 3. Колко финно да е пюрето и от кога може да е по
> малко пасирано? Първоначално фино, след около 2-3 месеца от захранването трябва да оедряваш манджите, внимателно разбирасе.>

4. Мога ли да замразявам плодове и зеленчуци във
> фризера и когато им мине сезона да му приготвям от тях за да разнообразявам менюто му и как е най
> удачно да го правя - в сурово състояние или след
> някаква термична обработка.
Да, аз така съм си замразила тиква, даже и една пуйка smiling smiley Тиквата замразих някъде началото на март и сега си вадя по едно пликче като реша да прибавя в обяда. Тук момичетата бяха дали страхотни идеи за замразяване- във формички за лед. После в пликчета... вадиш от фризера пликчето със замразената храна от предната нощ и оставяш в хладилника и на другия ден просто затопляш на водна баня- много е удобно така. Замразих тиквата след термична обработка, пуйката- сурова..... мисля, че е различно при различните храни, тук другите мами ще се включат.>

5. Ние сме само на кърма, но понякога Ники има
> слуз в акото. Това означава ли че има някакви
> проблеми, а не съм забелязала да е свързано с
> някакви храни, приемани от мен. Възможно е да е от някоя от храните които приемаш ти. Можеш да попиташ педиатъра по-добре.>

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: pkrassimira (IP регистриран)
Дата: 22 May, 2007 12:35

Зара благодаря за изчерпателната информация.
Интересувам се кога мога да въвеждам тъмнозелени зеленчуци - спанак, коприва,лапад, които са богати на желязо.Знам че и броколите са богати на желязо, но някакси предпочитам да давам плодове и зеленчуци, които са традиционни за БГ, а другите да ги оставя като стане по голям.
Иначе за кашите - мисля да изчакам да въведа малко разхлабващи плодове и зеленчуци и тогава да дам. А може ли ориз и царевица - видях такава на Милупа мисля.На Фризо - кашите съдържат грахово брашно и захар също и няма да ползвам.Да се смята, че по пътя на изследванията и откритията човечеството може да създаде нещо по-добро и съвършено от природата – това е илюзия. Аз мисля, че всички усилия на хората са само за да разберат накрая онова, което могат да нарекат великата непостижимост на природата.

Re: 101 въпроса за захранването - ІІ част
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 22 May, 2007 18:23

Момичета, нямам време да чета цялата темичка и може би ще се повторя, за което маля да ме извините.
И аз имам един въпрос - реших да захраня Нико преди да навърши 6 месеца. Започнах вчера с две лъжички пюре от круша - резултата е - без ако. А акото си беше редовно, понякога по два, три пъти. Идеята ми е да дам круша, ориз, картоф, ябълка, банан, тиква - само до 4-5 лъжички, по описания от вас - в началото на старата темичка, начин. И след 6 месеца и нещо да правя комбинации с тези неща, като въвеждам бавно и нови...Но ето - акото го няма, което мен ме притеснява и сега как да постъпя по-нататък? Да спра ли? Умишлено започнах с круша, а не с картоф примерно, а представям си какво ще се получи от другите запичащи храни! Иначе се кърмим на поискване, включително и през нощта два пъти. Помагайте!мама на две момченца, две врабченца

Страници:  <<Първа страница...1011121314151617181920>>
Страница:18 от 20


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.