Искам да забременея : © Български Бебе Център
генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: мариса (IP регистриран)
Дата: 13 July, 2007 08:28

След сума изследвания, които си направих, ми откриха генотип 4G/4G за PAI. Както ми обясни
д-р Савов /генетична лабораториа в МД/ става дума за генетична предразположеност към тромбофилия и че най-вероятно това е причина за двата ми аборта. Дал ми е телефоните на две лекарки в МД, които се занимават с рискова бременност. Свързах се и с друг специалист в тази област, който ми каза, че не е необходим престой в болнично заведение по време на бременност, просто се пият лекарства и се пътува за преглед и някакви вливания. Моля, ако някой от вас е имал/има същия проблем, нека сподели опита си. Притеснява ме пътуването по време на бременност- все пак и възрастта ми не е малка, а и след тези два аборта, направо настръхвам за следващия път. Предварително благодаря.

Re: генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: ekita (IP регистриран)
Дата: 4 September, 2007 23:55

Тромбофилията е състояние, което се съчетава с повишен риск от загуба на плода поради тромбоза на плацентарните капиляри.
За да се намали честотата на неуспешните бременности, дължащи се на тромбоза на плацентарните капиляри е необходимо идентифициране на механизмите, причиняващи ранна загуба на плода при жени с вродена или придобита тромбофилия.
Терапевтичната стратегия при жени с тромбофилия е насочена към превенция и лечение на прокоагулационните нарушения и свързаните с тях усложнения, с цел подобряване на перинаталния изход.Придобитата тромбофилия е причина за загуба на плода в над 10% от случаите.
Лечение с ниски дози аспирин:
Аспириновата профилактика е основана на схващането, че относителното понижение на простациклина причинява тромбози. Аспиринът в малки дози увеличава съотношението простациклин /тромбоксан, с което рискът от тромбози намалява.Аспиринът приложен в дози под 150 мг. /дневно е безопасен за майката и за плода. Нерешен остава въпроса за безопасността му при приложение в дози по – големи от 150 мг. дневно, както и при приложението му в ранна бременност.

Лечение с нефракциониран хепарин:
Хепаринът, имайки анкикоагулантна активност, блокира процеса на тромбообразуване на всички нива, включително и при дефицитни състояния на естествените антикоагуланти.

Терапията се осъществява с подкожно приложение на хепарин в начална дневна доза от 15 000 IU през в начална бременност. Терапията се започва след доказване на сърдечна дейност на плода при ултразвуково изследване. Дневната доза на хепарина се увеличава на 20 000 IU през следващите месеци. По–нататъшното увеличение на дозата на хепарина при напредване на бременноста, е съобразено с промените в кръвните тестове. Обичайно, измерването на аРТТ е тестът, с който се мониторира лечебната доза на хепарина, но при антифосфолипидния синдром този тест е абнормно променен и не може да бъде използван самостоятелно.

Лечение с ниско молекулярен хепарин:
За да се намали честотата на абортите и мътворажданията при жени с тромбофилия, се прилага профилактика с нискомолекулярен хепарин начална бременност. Нискомолекулярните хепарини се използват отскоро в клиничната акушерска практика. Те имат висока ефикасност и безопасност за майката и за плода, не притежават неблагоприятните странични ефекти на хепарина и поради удобството при приложението им, са средство на избор в периода при планиране на бременност и през бременността. Прилагат се подкожно в малки дози, без да е необходим лабораторен контрол на тестовете за съсирваемост. Терапията с нискомолекулярен хепарин се започва след ултразвукова регистрация на сърдечна дейност на плода в профилактични дози. Дозите могат да се променят в зависимост от типа на тромбофилията: при дефицит на антитромбин ІІІ дозите се увеличават, докато при жени с дефицит на протеин С или S (при дефицит на естествените антикоагуланти), дозите не се променят. Лечението с нискомолекулярен хепарин се комбинира с аспирин при жени с придобита тромбофилия. При тези жени е желателно терапията с аспирин да предхожда бременността.


Не трябва да те притеснява пътуването,важното е лечението да тече.Успех.



Re: генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: мариса (IP регистриран)
Дата: 18 September, 2007 14:26

Здравей, а ти имаш ли такъв генотип или ми пишеш това, което си прочела? Отгоре на всичко имам и АФА.

Re: генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: ekita (IP регистриран)
Дата: 18 September, 2007 14:38

Не нямам.



Re: генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: plahche (IP регистриран)
Дата: 25 September, 2008 13:14

здравей мариса,
виждам,че съобщението ти е от преди повече от година, но се обръщам към теб, тъй като в момента аз съм в същото положение. след мъртво раждане и направените изследвания, резултатите са: pai-хомозиготен генотип 4G/4G. моля, ако ти е удобно сподели с мен как точно се развиха при теб нещата, реши ли се въобще на следваща бременност.
прочетох съобщението и на екита. по същия начин ми го обясни и моята лекарка, но може ли някой да каже до каква степен оказва влияние възрастта. и въобще има ли и други странични фактори, които предизвикват проявата на тромбофилията по време на бременноста.

Re: генотип 4G/4G за PAI
Изпратено: albina (IP регистриран)
Дата: 18 November, 2008 14:14

Здравей.

Нямала съм твоя проблем, но 9 месец от бременността си прекарах в болница (МД) за задържане. Легах на 10-ия етаж, в отделение "фетален риск", завеждано от проф. Чернев. Почти всички пациенти в отделението бяха с диагноза рискова бременност поради тромбофилия. Лекарите в това отделение са се специализирали и те съветвам най-горещо да се свържеш с някой от тях. Препоръчвам ти д-р Юри хранов или доц. д-р Вили Димитрова. пациентите с такова заболяване прекарват по-голямата част от бременността си в болницата, но най-накрая раждат едни прекрасни бебечета.

Съветвам те, и то с най-добри намерения, да се свържеш с някой от гореспоменатите лекари.

Пожелавам ти успех.

img]



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.