Сдружение и благотворителност : © Български Бебе Център
Страници:  12345>>
Страница:1 от 5
Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: Biberon (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 13:27

В броя си от 24 март 2005 г., 29 стр. в. 24 часа публикува пространен обзор за Българският Бебе Център - [web.orbitel.bg] и online: [www.pressboard.info].

***********

13.04.2005 г., в плевенският всекидневник "Посредник" излезе още една статия за нас: [web.orbitel.bg] под заглавие:

Български бебе център в помощ на млади родители

Отскоро в Плевен е учредено сдружение с обществено полезна дейност „Български бебе център“. Негова основна цел е чрез разпространение на информация по наболели теми на родителството да се помогне на бъдещи и настоящи родители да вземат адекватно решение за себе си и децата си. Сдружението е с нестопанска цел и всички приходи от членски внос, реклама и спонсорство ще бъдат използвани за реализиране на основната цел. Под формата на кръгли маси, семинари, безплатно разпространявани брошури ще се дава отговор на наболели въпроси, свързани с родителството. Специално внимание сдружението ще отделя на превенцията на спонтанните аборти и мъртворажданията, запознавайки майките със симптомите, които са сигнал за проблем на бременността.
Инициатори на сдружение „Български бебе център“ са младите родители Ева и Веселин Тоневи, които през септември 2002 година създават специален сайт в помощ на бъдещите и младите майки. Той е уникален с това, че его правят плевенчани и защото е първият подобен български сайт. Първоначалната идея за създаването на сайта е дошла от Ева, която искала да сподели своите неволи около трудната си бременност и около отглеждането на малката си дъщеричка. „В началото всеки съвет беше ценен за мен, но исках да го получа не от баби, а от млади майки“, споделя Ева. Затова се захваща с нелеката задача да сподели проблемите си в Интернет пространството, разчитайки на ответна реакция от други млади жени в нейното положение. Разбира се, изцяло разчитайки на помощта на съпруга си. Така било поставено началото на сайта – пионерски, без спонсори, само с добра воля, който съществува вече три години.
Ева е щастлива, че е успяла да реализира идеите си и техният сайт се посещава не само от млади родители, живеещи в България, но и от такива, които живеят далеч зад пределите на страната ни. „Това много ме радва и насърчава, защото преди пет години, когато аз бях бременна, единственият начин за получаване на информация по въпросите на бременността и отглеждането на бебето, бяха чуждестранни сайтове, припомня си Ева. - Оскъдната информация, с която разполагахме, провокира желанието ни да създадем място в българското Интернет пространство, което да дава актуална информация по въпросите на зачатието, бременността, раждането и отглеждането на детето. Идеята, с която беше създаден сайтът, е той да събере и предостави безплатна информация на бъдещите и настоящи родители, като фокусира вниманието им върху световните постижения в тези области, съветите на български специалисти и споделения родителски опит“. Така естествено във века на информационните технологии за съвременните млади майки книгата на д-р Спок е заменена от информацията в Интернет пространството.
Първа помощ на младите амбициозни хора оказва акушер-гинекологът д-р Николай Славов. Той увлича след себе си други специалисти. Ценни са съветите на д-р Радосвета Росманова, свързани с отглеждането на преждевременно родените деца. Постепенно се присъединяват родители специалисти в различни области на живота, които безплатно разработват различни теми, за да помагат и насочват родители към адекватна реакция и поведение в конкретни ситуации. В екипа се включват и родители, които помагат с превеждането на материали от чужди сайтове, за да се представят най-новите световни тенденции в разглежданите области.
В момента сайтът предлага голямо разнообразие от теми, от които само 40 са за кърменето. Правата на родилката и майката с малко дете, ролята на бащата в отглеждането на детето, проблеми на ранната бременност са само част от проблемите, на които се обръща внимание. Засяга се и сериозният въпрос за недостатъчното внимание, което бъдещите майки получават от акушер-гинеколозите по време на следене на бременността. „Този проблем може да бъде преодолян, ако жените са запознати с правата си като бременни“, категорична е Ева.

Тони Костова

***********

Вестник 24 часа - 31.07.2005 г., 1-ва страница

Лекари предупредиха
Слънцeто разболява и на сянка
Вече има и 12-годишни с рак на кожата


Слънцето уврежда кожата даже и на сянка, стана ясно на семинар в Шумен вчера.
Особено опасно е за бебетата. Те трябва да се пазят още от раждането. Кожата поглъща вредните слънчеви лъчи дори в стая или под тента, поясниха организаторите от "Български бебе център". В жегите майките не бива да разсъбличат кърмачетата, предупредиха още лекарите.
Според ново изследване във Франция тревожно нарастват случаите на меланом при тинейджърите. Това е един от най-злокачествените кожни тумори.
Рискът от рак при възрастни се увеличава със 17 %, ако са били подлагани на пряка слънчева светлина като бебета. Детски лекари от Варна имат 12-годишни пациенти с развит рак на кожата, посочи д-р Емилия Каишева.
Малките трябва да се мажат със защитни кремове, когато са навън. Избират се продукти с висок UV фактор - между 30 и 50. Те действат до 4 часа и после се нанасят отново. Не се измиват от вода.
Майки, които кърмят, не бива да утоляват лятната жажда с газирани напитки и кафе, предупредиха лекари. Чрез млякото кофеинът се поема от бебето и то загубвало съня си.

Мая Конова

***********

03.08.2005 г., отзиви за Варненската среща по повод международната седмица на кърменето (01-07.08):

"Млади майки кърмиха пред Аквариума

Десетки жени от Североизточна България се включиха вчера (02.08.2005 г.) в Световната седмица на кърменето. Майките показно нахраниха пеленачетата пред Аквариума в Морската градина.
Инициатор на изявата във Варна е Сдружение "Български бебе център". Негови представители обясняваха на младите майки, че кърмата е най-добрата храна за бебето. Тя е лесно смилаема, не натоварва стомахчето на пеленачето, и съдържа антитела, които го предпазват от инфекции.
Кърмата е богата и на мастни киселини, които изграждат мозъка. Липсата й би могла да доведе до сърдечни болести и проблеми с централната нервна система. Доказано е, че кърмените деца страдат по-редко от наднормено тегло, диабет, внезапна смърт, запек, алергии, диария и респираторни инфекции."

Вестник ТрудРедактирано 5 пъти последният път 06.08.2006 19:12.

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: Анелия (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 13:56

Страхотно!
Явно е, че присъствието ни (защото и аз се чувствам като част от биберон!) се забелязва все повече.
Нямам думи, с които да опиша радостта си от общуването с всички вас!

Член на сдружение "Български бебе център"

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: sashka (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 13:58

yeah smiley браво на създателите на сайта и на всички, които всъщност представляваме Биберона. Много се радвам, че ви има, чак ми идва да ви kiss

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: vassbil (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 14:21

И аз бях възхитена, когато прочетох статията!

Браво на Ева и Веско!Член на сдружение "Български бебе център"

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: VBSISI (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 15:11

uspehLilypie 1st Birthday Ticker

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: snejka (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 15:16

yeah smiley Благодаря ви, че ви има.

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers
Сертифициран консултант към Националния комитет по кърмене
Група във Фейсбук; Страница във Фейсбук

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: nade (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 15:24

Браво! Да се чува все повече за Биберона! yeah smiley kiss
Пожелавам на Ева и Веско много сили и успехи!

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: Hrisi (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 17:08

Поздрави на всички и kiss

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Re: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: chrisi (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 17:38

Заслужено е smiling smileyRe: Пресата за нас smiling smiley
Изпратено: bebe Lily (IP регистриран)
Дата: 24 March, 2005 18:28

yeah smiley uspeh

******************************************

"Внимавайте какво си пожелавате ... може и да го получите."

Страници:  12345>>
Страница:1 от 5


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.