Клуб 'Здраве' : © Български Бебе Център
Как се вади кърлеж?
Изпратено: shturcho (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 12:29

Интересува ме знаете ли как е правилно да се извади кърлеж? За тези които ще ме посъветват да се обърна към лекар - питала съм, и едни лекари ми казват, че трябва да се хване и да се издърпа внимателно с пинсета, без да се върти, а други лекари, че трябва да се намаже с олио и да се извади като се върти обратно на часовниковата стрелка, без да се дърпа. И в нета инфото също е противоречиво. Има ли някой информация по въпроса кое е правилно и кое не?


Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: ekita (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 12:37

Аз знам,че се намазва с олио и след малко той се отпуска и тогава се хваща внимателно и се завърта обратната по часовниковата стрелка,като се внимава да не остане само главичката в кожата.Но по мой съвет,ако случайно се прихване най-добре на лекар,не рискувайте сами да го вадите,че е по-лошо ако е останало нещо.Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 12:38

Вадила съм кърлеж на кученцето, което имахме, преди години, използвала съм метода с намазването с олио и въртенето.

Администратор

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: valito 79 (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 12:47

И аз знам за олиото,но много трябва да си внимателна ,защото ако остане главичката вътре става мнооого опасно.Аз съм от страхливите и бих отишла на лекар.Много мои познати си вадят кърлежи сами-случва им се често като ходят за риба..там по язовирите има доста и са набрали опит.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: margarita (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 13:08

Не съм вадила, незнам. Ще те посъветвам да се отиде на лекар или ветеринар, ако е на животно.
Чувала съм, че се намазва с лакочистител и той сам излизал


Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: dudididi (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 13:52

Със сигурност не трябва да се дърпаPeople stop fighting,аngels are crying .We can be better!Love is the answer

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: vanichka2075 (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 13:53

С фас от цигара. Нагрява се кърлежа, и той излиза сам.

"Колкото повече толкова повече" - Мечо Пух

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: benitta (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 14:53

Ако е за човек не бих рискувала да го вадя сама.
По принцип идеята на олиото е, че трябва да се получи задушаване. Това значи олиото да е достатъчно като количество. За този метод знам, че се използва стъклено шишенце от лекарства, примерно. Пълни се с олио и се захлупва върху кожата с кърлежа и се оставя така, за да се получи истиско задушаване.

Иначе покрай кучето на нашите и покрах съвместните ни обиколки в различни месности, установих, че има различни видове кърлежи. Тези, които си ги хваща в града лесно се изваждат с пинсета. А като бяхме на вилата се обзаведе с едни малко по-различни на вънчен вид, които се оказа, че тръдно се вадят, защото главата се къса и остава в кожата.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: katitu (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 15:19

И аз знаех за олиото и въртенето обратно на часовниковата стрелка. На куче съм вадила така няколко пъти.
Но по тв-то слушах лекарка, паразитолог, обясняваше специално за кърлежите. Първо за олиото каза, че не трябва да се маже, защото заради задушаването кърлежът може да повърне. Освен това при изваждането не трябвало да се върти, а да се натисне навътре и след това да се издърпа.
Не съм го пробвала, дано не ми се и налага, де. Пиша го само като информация smiling smileyRe: Как се вади кърлеж?
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 15:25

В която и да е манипулационна към ДКЦ да отидете, не вярвам да откажат да го извадят, успех!

Администратор

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: Atzilar (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 16:50

На кучето кърлежите ги вадех с памук напоен с лакочистител. Ацетона задушава кърлежа и той се отпуска, с леко въртеливо движение по посока обратна на часовниковата стрелка се вади.
Но ако е за човек - предпочитам да отида на лекар да го извадят. При задушаване кърлежа връща стомашно съдържимо и има вероятност да се зарази човека с някоя болест. Кърлежите са преносители на Лаймска болест и Марсилска треска, а и сигурно на още гадории. Не всички, ама знаете ли какъв ви е захапал. Лекарят като извади кърлежа е хубаво да се изпрати за изследване.

Lilypie Kids birthday Ticker Lilypie Kids birthday Ticker Lilypie Fourth Birthday tickers

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: kami (IP регистриран)
Дата: 15 May, 2009 21:41

и аз съм чувала за олио и обратно на часовниковата стрелка!
но съм такава пъзла, че това е последното, което ще направя! веднага отивам на лекар било то за мен или децата! мъжо не го смятам - той да си решава!Wise men talk because they have something to say! Fools talk because they have to say something!

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: iov75 (IP регистриран)
Дата: 17 May, 2009 20:50

Кърлеж не се маже с нищо а само се дърпа или се завърта обратно на часовниковата стрелка и се изтегля.Най-добре в лекарски кабинет.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: Tuni (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2009 15:39

Като бях малка ми се качи кърлеж на главата като ходихме на легер и ме заведоха на лекар и ми го извадиха като го намазаха с олио и с пинсета въртейки обратно на часовниковата стрелка.Задължително идете на лекар той да ви го извади а не вие сами щот не е шега работа и не е за експерименти ,след като го извади кърлежа доктора го изпрати за изследване в лаборатория в София.Каза че ако не ми се обадят от лабораторията значи всичко е ок че кърлежа не е заразен,но каза ако ви се обадят значи има някаква зараза и трябва да се лекува докато е време.Защото не се знае какъв вид е кърлежа и де се е качвал преди и каква кръв е смукал.Така и не се обади никой за което много съм щастлива. Много години на мястото на кърлежа нямах коса и сега дори като си опипам мястото където беше кърлежа до ден днешен има малка дупчица като кратерче откъдето извадиха гадината .Затова мой съвет като изпатила е веднага на доктор.

Редактирано 2 пъти последният път 20.05.2009 15:49.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: shturcho (IP регистриран)
Дата: 19 June, 2009 20:27

Вдигам темата по повод притесненията на Лина и да споделя моя опит. Много е важно кърлежа да бъде изваден възможно най-бързо. Някъде казват до 4 часа след ухапването. Аз съм вадила доста кърлежи, на мои близки, на себе си един лаймски (занесох го в ХЕИ и оттам ме зарадваха), НО предвид това, че е изваден веднага казаха, че опасността е много малка. Следях се месец за температура. Когато пуснах темата, няколко дни преди това извадихме на Емона, започнах да го вадя по моята метода, слагам олио за 20 мин (но Емона беше в див ужас и издържа 3 мин.), започнах да въртя обратно на часовниковата стрелка, като издърпвам съвсем леко (досега това е действало безотказно), но гадината не помръдна и се уплаших да не откъсна главата и викам на мъжа ми отиваме в спешен кабинет (и двете сме голи и мокри тъкмо почваме да се къпем). Емона изпадна в истерия, каза, че всичко я сърби, пощуря и мъжът ми се обади на един лекар, който му даде инструкции по тел. Мъжът ми за първи път вижда кърлеж на живо, взе пинсетата от разтрепераните ми ръце и започна да върти кърлежа, обратно на часовниковата стрелка БЕЗ ДА ДЪРПА, САМО ВЪРТИ, кожата се усука цялата, аз му викам захванал си кожата с пинсетата, той ми вика не бе, и върти и в един момент кърлежът цял целеничък излезе, жив, почти не беше пил, имаше кръв колкото точка в долната част. Прибрах го в стерилно шише, но вече мина доста време и го изгорих. Не го дадох за изледване, защото дори и да е лаймски, не мога нищо да направя, освен да чакам, след като няма симптоми. На мястото на ухапването нямаше следа, нито зачервяване. Затова пуснах темата, след много извадени кърлежи (не съм късала глава), за първи път не стана с леко издърпване, а само с въртене. И да повторя, много е важно кърлежа да бъде изваден по най-бързия начин, затова оглеждайте щателно мъниците, а и себе си и половинката.


Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: Boji (IP регистриран)
Дата: 29 June, 2009 12:39

И аз да кажа по темата прясно, прясно. Снощи влизаме в банята с Божи и хоп зад ушето.За пръв път виждам и имаме такова нещо. Опитах с олио и пинсета но не се получи. От там в Младост в 25-та поликниника срещу 20 лева го извадиха. Първо го намазаха с нещо от една туба и после с пинсета-ама докторска не като мойта за вежди,обаче не успяха да го извадят, защото аз при моя опит явно съм го прекъснала. И след това упойка на мястото и с игла на третия път го извадиха. Биха ни и инжекция за тетаност.
Сега мога да кажа - не пробвайте сами, а веднага на лекар.

Редактирано 2 пъти последният път 29.06.2009 12:41.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: gmsvetla (IP регистриран)
Дата: 26 August, 2009 17:28

Моят съвет е - отивайте в поликлиниката да го извадят и да се изследва. Майка ми е мед.сестра и преди години лятото работеше в поликлиниката на един от морските ни курорти. Та там съм виждала как се вадят - с пинсета, обратно на часовниковата стрелка. Веднъж на една жена извадиха над 20 кърлежа - беше ходила да бере гъби. Но имам приятелка, която тренираше туристическо ориентиране. беше се специализирала във ваденето на кърлежи, защото почти при всяко състезание си накичваше по някой. Естествено не ги носеха да се изследват, кой ще ти ги събира по чукарите. Е, уреди се с лаймска болест. Няма да ви казвам колко време я влачиха по болници. За това най-добре в поликлиниката и след това в ХЕИ да се изследва.Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: zizin (IP регистриран)
Дата: 26 August, 2009 20:57

И аз си мислех,че трябва да се намаже с олио и да се завърти,но говорих с няколко лекаря,които казаха,че изобщо не трябва да се слага олио и да се върти,а просто внимателно и плавно да се издърпа!
П.С. на мен съм си вадила 1 път,а на кучето много пъти!Моят го въртях,защото още не знаех,а на кучето само дърпах внимателно!И по двата начина излизат!


nika.piach.com


Редактирано 2 пъти последният път 26.08.2009 21:00.

Re: Как се вади кърлеж?
Изпратено: svetlita (IP регистриран)
Дата: 30 August, 2009 17:56

Боже , момичета, ужас, само да кажа че и аз като Катиту съм слушала и гледал същото по тв- без олио
А като се впие кърлежа как изглежда- кафяв ли е пак или став акато балон, ккато при животните?

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.