Anito, аз имах подобен проблем преди няколко години с голямата щерка. ( бях пускала тук тема, но не мога да я намеря, ако успея ще ти пратя да я изчетеш ) Беше на около 3г.в. Подобно на твоето детенце и моето изпадаше в едни ужасни истерични кризи. Много се тормозихме всички около това, и най-вече детенцето. Подобно на теб се консултирах детски психолог, който ме беше посъветвал да не обръщам внимание и така лека по-лека кризите ще отшумят. Сега си давам сметка, че не съм постъпила правилно, като съм я посшлушала, защото макар и наистина да отминаха тези истерии, проблем си е имало детето ми и аз не съм го потърсила в дълбочината.
Сега втората ми щерка също започна да прави едни такива лигави и кризисни тръшкания, които често биха могли да влудят човек. И подобно на първото дете започнах да не им обръщам внимание. Докато не се замислих по-сериозно и не реших да проуча проблемът. И стигнах до следният извод: детето ми не се чувства добре в детската градина. Учителките му се строги и неусмихващи се много-много жени. Лелята е направо, като надзирател от затвор и като влезнеш в групата все едно няма деца - такава тишина е. Само, като застане на буквата Ф и всичко живо замръзва, включително и учителките. Детето се стяга по цял ден да е послушно и естествено вечерта всичко избива. Всеки ден плаче и се тръшка жестоко.
Реших да сменя групата й, слава Богу имаме две първи групи в градината, но дори и да нямахме щях да търся нова градина. Имам късмета, че работя в това детско заведение и мога да видя тези неща. Защото пред родителите всички се усмихват и са едни мили и благи.
Моят съвет е да не бързате да лепите етикети на детенцето, а сериозно да обмислите с мъжът си какво не е наред в ежедневието. Всякакви малки и дребни детайли биха могли да подтикват малкото дете да реагира по този бурен начин. Дали не му се угажда в повече, дали има постоянство във възпитанието, дали има някакво напрежение в работата на единия или и на двамата родители, което се пренася у дома и още куп други неща...!
И нашата психоложка беше ме посъветвала, както писах да направя така: да отделям тръшкащото се дете в отделна стая, като й казвам, че като се накрещи може да дойде при мен и да говорим. После пък четох метод за физическо задържане на детето в похват - "здрава прегръдка" и този метод също пробвах и наистина действаше ( с голямото ми дете ): по време на истерия я обхващах с ръце и я стисвах здраво в прегръдката си, говорейки й нежно и мило, но с категоричен тон. Детето ми се мяташе, като звяр в мен, докато не се умаломощяваше, а накрая почваше да се смее. Много методи има, но един от най-сигурния метод, който 100% няма да остави психологическа травма на детето е да намериш от къде идва проблема и какво именно притеснява малкото човече.
Успех ти пожелавам и пиши!
Клубни правила
Правила за подписите
"Детето, чието развитие е усложнено от дефект е не по-малко развито от неговия нормален връстник.То е същото дете, но по друг начин развито" Л.С.Виготски
Да бъдем толерантни към различните деца. Да научим децата си на толерантност.
На небето звездичка вечно ще грее и сладката Ная, с усмивка на нея ще се люлее. Почивай в мир, мило детенце.