Клуб 'Здраве' : © Български Бебе Център
Страници:  12>>
Страница:1 от 2
Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 09:40

Приятелчето на моят син, с което си играят ежедневно оня ден вдигна висока температура, а вчера срещнах майка му, която се връщаше от изследвания и ми каза, че детето и има шарка.
Със свито сърце искам да ви попитам, при положение, че моето дете е било в почти непрекъснат контакт с болното от шарка, кога да очаквам да се разболее?
И друго искам да ви попитам..Преди време слагаха карантина на вратата, сега с какво може да се разбере, че има заразно болно дете в апартамента?
Малко съм възмутена,защото тази мама, за която ви пиша, която ми е приятелка, извежда навъм детето, защото не му се седяло вкъщи.Ама така не сее ли зараза? Няма ли някой да ги сложи под карантина?
Моля ви за спешен отговор.


Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: Анелия (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 10:27

До 20 дни можеш да очакваш да се разболее и Бобо, но не е сигурно, може и да ви пропусне. Все пак прекрати контактите с болното дете докато не му загорят пъпките.
Дори и да сложат бележка от ХЕИ на вратата, че има болен от шарка, майката като извежда детето навън, бележката си остава на вратата им и никой не може да ги спре да си излизат навън.
След като не му се седи детето вътре, може да се извежда детето, но в никакъв случай да не се води при други деца. Шарките са силно заразни и ако го води при други деца, скоро ще пламне цяла група дечица. Такова поведение е меко казано безотговорно от страна на приятелката ти.
Дано не се разболеете и вие!

Член на сдружение "Български бебе център"

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: mimiign (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 13:43

Не зная дали е правилно, но аз зная майки, които умишлено водят децата си при болни от шарка, за да се заразят докато са по-малки. Аз не съм карала никаква шарка и на ми се мисли какво ще стане, когато Анитка рано или късно ми е донесе в къщи.
Колкото до поведението на приятелка ти мисля че е доста безотговорноRe: Контакт с болен от шарка
Изпратено: denex (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 14:06

До 17дена може да очакваш да се появят пьпки но не е сигурно,смисал може да се зарази може и да не се зарази.Дьщерями миналата година прекара шарка и от там и малкия се зарази.По вьпрос с приятелката ти няма право да извежда детето си навьн защото се носи бьрзо известие в ХЕИ и ако решат да и направят проверка може да я глобят.Пьпките се появяват от 15 до 20 ден след заразата,така,че Бобо може вече да е заразен.Според мен по добре да я прекара като по мальк,не се тревожи.Това е все пак мое мнение.Целувки на Бобо.

DENIS
Lilypie Baby Ticker

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 14:49

Благодаря ви, майчета, за бързия отговор и милите думи. Наистина поведението на моята приятелка е меко казано безотговорно. Днес я видях да води малкия до детската кухня, за да вземат храната оттам. Предтекста и беше, че няма на кой да го остави. Наистина е доста скучно да си седите у дома с детето, когато е болно, но така да се сее заразата, е много антисоциално. Разбира се, ние с Бобо сме прекратили засега контактите с болното дете, но наистина той може вече да е носител на шарката. И аз незнам кое е по-добре-сега ли да я изкара, да се моля да е по-късно ли..Лично аз съм карала само Варицела. Сестра ми беше болна от Скарлатина, а мен ме подмина, въпреки, че имахме ежедневен контакт. Какво ли ще се случи с Бобо??!! Ще разберете скоро дали и ние ще си имаме пъпки.
Но все пак ми е любопитно дали слагат карантина . Колкото до ХЕИ, хич не ми се вярва да тръгнат да проверяват майките дали си държат под ключ децата. Никой не може да ни вкара в релси, ако ние самите не си поставим морални ограничения, нали?!


Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 15:12

Всичко е въпрос на съвест, както казваш Габи, на морални ограничения, ама за съжаление много хора не признават такива работи. От една страна е по-добре да се изкара шарката по-рано, но пък насила да ги заразяваме децата само и само да я изкарат е тъпо според мен....Габи, ако Бобо се е заразил, пожелавам ви много леко да мине всичко!мама на две момченца, две врабченца

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 18:49

Лоша новина. Бобо има температура 38 градуса. Още няма пъпки, може и да е болен от друго, но аз очаквам шарката. Почна се. Дайте съвет как му облекча състоянието.

Редактирано 1 пъти последният път 08.10.2005 18:49.

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 18:57

хм, може и да не е шарката, но знае ли човек. Във всеки случай знам, че не трябва да се пие антибиотик при шарка, ама откъде да се знае, то пъпките може да измбият и след 5 дни...Защо не го заведеш на вашата хомеопатка и да й обясниш какво е положението?! Аз така бих направила...Много често шарката протича с червено гърло, температура и всичките му там екстри и по някое време избиват и пъпките. Даже казват, че като избият пъпките големия зор е минал, остава да ги изтърпите и тях....Хайде каквоти и да е да минава бързо!мама на две момченца, две врабченца

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: DJENI (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 21:52

Здравей Габи,на една приятелка детенцето скоро изкара шарка.Първо дигнало Т,и три дена неможели да я свалят после зачервено гърло,педиатарката ги объркала и изписала някакъв антибиотик.На шестия ден избили пъпките и чак тогава разбрали че е шарка.Естественно отишли при друг лекар и всичко се оправи.Две седмици не излязоха от вкъшти.Незнам дали вашата Т е от това може и да е друго,но все пак е хубаво да отидете на лекар и да му обясниш положението.Пиши ако има промяна че ште те ви мислим.

Lilypie 4th Birthday Ticker
[galeria.biberonbg.com]

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 22:51

Болното ми синче заспа с температура 38 градуса. Сложих му една свещичка, дадох му и няколко капки аналгин за застраховка, защото си имам една обица на ухото( направи ми температурен гърч след една лъжичка Нурофен преди лягане), и сега треперя като вдигне над 38 С. Взирам се за пъпки, засега няма. Чудя се дали утре да го водя на дежурен лекар или да чакам некомпетентното ни джипи в понеделник..Или да почакам пъпките..


Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: snejka (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 23:07

Ако е шарка и избият пъпки, може да ги мажете с ментолов спирт. Помага за сърбежа.

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers
Сертифициран консултант към Националния комитет по кърмене
Група във Фейсбук; Страница във Фейсбук

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: Анелия (IP регистриран)
Дата: 8 October, 2005 23:32

До 2-3 дни пъпките трябва да избият.
Много ми е накипяло от лекари и заради това няма да давам мнеие дали да го водиш Бобо на лекар.
Не се притеснявай, ние сме с теб, ще помагаме с каквото можем.

Член на сдружение "Български бебе център"

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: chrisi (IP регистриран)
Дата: 9 October, 2005 10:51

Много е вероятно да е шарката,защото болното дете е било най-заразно няколко дни преди да почувства неразположение.Пъпките излизат обикновено първо в окосмената част на главата - разгледай го хубаво зад ушичките и на тила.Ако има пъпки,не ходете в поликлиниката,а извикай лекарката у вас.
Какво да правиш и какво да НЕ правиш:
НЕ се дава Нурофен на дете,болно от варицела!Ползвай Калпол или нещо от сорта,макар че действието им е по-слабо.
Пъпките би трябвало да избият днес или утре,ако е шарката.За облекчаване на състоянието помагат - негорещи бани с разтворена във водата сода(детето може да се къпе!незавсимо какво ще ти кажат!); даване на противоалергичен сироп е единственото,което наистина спира сърбежа; мазането с ментолов спирт обикновено е абсолютен кошмар за повечето деца,понеже щипе на спукалите се мехурчета,така че по-добре да не травмираш допълнително детето.Температурата ще трае,докато излизат нови пъпки - имай си едно наум,че чоже да продължи 4-5 дена,да не се стряскаш.Пъпките не трябва да се чешат,пукат или да им се махат коричките - избери на детето меки стари памучни дрешки или свободна памучна пижама,които да не го дразнят допълнително и забрави за вълнени или боцкащи неща.
Леко и с малко пъпки да минава smiling smileyRe: Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 9 October, 2005 13:32

Гледам за пъпки, няма, но на коремчето и по вратлето има петънца-малки, ситни и много на брой. Температурата я поддържа висока, не сме мигнали цяла нощ, днес ту спада от лекарствата, ту пак се вдига, когато изтече действието им. Мисля утре да го заведа да му вземат кръв. Обждах се на личния лекар, той ми каза, че този вид шарка- мононуклеидната, била съпроводена с червено гърло, повръщане и не винаги има обрив. Седим и се гледаме и една мъка, страшна работа. Ако знам със сигурност, че е шарка, ще се чувствам по-добре, ама това неизвестното доста ме подтиска.


Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: denex (IP регистриран)
Дата: 9 October, 2005 14:51

При нас шарката протече без температура и при Денис и при Александра.Само не бьрзай с антибиотика.А пьпките може да ги мажеш и сьс сулфатиацол на прах.Ако е шарка да минава по леко и с малко пьпки.

DENIS
Lilypie Baby Ticker

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: gabiplus (IP регистриран)
Дата: 11 October, 2005 14:39

Майчета, Бобо е със скарлатина до доказване на противното. Цялото му телце е покрито със ситни тъмно розови петънца, лицето му от днес също. Взеха му кръв от малкото пръстче, дори не гъкна от боцкането, а когато лаборантката го попита :" Боли ли те?", той и отговори; " Не, Бобо батко."
Джипито се чуди дали обрива е от скарлатина, не бил типичен, но на това приличало. Резултатите от кръвта показват бактериална инфекция и, че сме за антибиотик. От вчера му давам Аунгментин, ама давам е силно казано, защото той се отвращава и всеки път повръща. Колко му влиза в стомаха направо незнам.Закъсали сме го. Повече ме плаши неконкретното мнение на лекаря и липсата на информация, ако не е скарлатина, то тогава какво е ?!
Днес срещнах майката на онова дете, което беше повод да започна тая тема и тя ми каза, че нейното дете нямало шарка, тъй като "пъпките му изчезнали само за три дни".
А ние от какво сме болни??!!


Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: DJENI (IP регистриран)
Дата: 11 October, 2005 14:46

според мен тая твоя приятелка е казала така нарочно но си е било чиста шарка.зашто не извикаш друг лекар в къшти да го прегледа на частно.Вярно че ште платиш но поне ште чуеш оште едно мнение.Пожелавам ви бързо оздравяване.

Lilypie 4th Birthday Ticker
[galeria.biberonbg.com]

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 11 October, 2005 14:48

gabiplus Написал:
-------------------------------------------------------
> Повече ме плаши
> неконкретното мнение на лекаря и липсата на
> информация, ако не е скарлатина, то тогава какво е
> ?!
>>
>ужас! И аз винаги се ужасявам от некомпетентността и като всички се чудят и няма точна диагноза...Габи, дано се оправите бързо и да приключвате с това....Кураж и целувки на смелия юнак! smiling smiley


мама на две момченца, две врабченца

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: Svetla_ (IP регистриран)
Дата: 11 October, 2005 15:30

Варицелата се причинява от вирус (който причинява и херпес зостер), а скарлатината от бактерия - стрептокок. Двете заболявания нямат нищо общо, не вини приятелката си. А също чета, че напоследък скарлатината се кара доста нетипично за самата болест, вероятно за това докторите не са категорични. Един гърлен секрет би установил има ли наличие на стрептокок и от там - скарлатина.

Re: Контакт с болен от шарка
Изпратено: chrisi (IP регистриран)
Дата: 11 October, 2005 17:28

Да не е розеола (шестата шарка)?Тя се кара леко и действително само за няколко дни минава.Ето това пише в Спок за нея:
Розеола. Истинското име на това заболяване е екзантема субитум, но по-лесно е да се нарича "розеола", съкратено от "розеола инфантум". Това е една по-малко известна заразна болест. Обикновено тя се среща при деца във възрастта между 1 и 3 години и много рядко по-късно. В продължение на 3-4 дни детето поддържа висока температура без симптоми на простудно заболяване и обикновено без да изглежда много болно. Понякога през първия ден вследствие на високата температура детето може да получи гърч. Температурата спада изведнъж и по това време тялото се покрива с плосък розов изрив, подобен на изрива при морбили. На този етап детето вече не изглежда болно, но може да се чувствува разкършено. След два дни изривът изчезва; усложнения не се наблюдаватСтраници:  12>>
Страница:1 от 2


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.