Клуб 'Здраве' : © Български Бебе Център
Страници:  <<123>>
Страница:2 от 3
Re: втрещих се от това
Изпратено: tanti (IP регистриран)
Дата: 13 April, 2005 10:38

Абе,тия производители мнооо ме дразнят-значи на цигарите могат да пишат "некролози",а на тези продукти-не.Да не са луди-към цигарите се пристрастяваме(аз пуша),а към тези храни-не.Нали ще фалират....Онзи ден се зачетох в опаковката на сок"БББ" от ананас.Пише,че в 1литър има 2,4кг.ананаси и вода eye popping smileyНие да не сме малоумни,та да не се сетиме,че ананасите не са евтини и е малко странно сока да струва 2лв.


Re: втрещих се от това
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 18 April, 2005 15:42

Tanti, ананасите са скъпи в България, но едва ли и в страните, в които се отглеждат. Доколкото знам, соковете и газираните напитки изобщо (дори и Кока-кола), се внасят под формата на концентрати и тук ги разреждат с вода и бутилират. Не че ги защитавам - кой знае какво още слагат вътре. Малко захар и лимонена киселина и ето още един килограм ананаси вътре. А ние си мислим, че даваме на децата сок от плодове.
Вече така съм се наплашила от всякакви боклуци, които продават по магазините, че направо ми се иска да отидем да живеем на село. Тези дни споделих тази идея с нашия тати, но той е категорично против, защото е астматик и не му понася да живее в къща заради влагата. Но вече наистина не знам какво да купувам.

Re: втрещих се от това
Изпратено: zlatina (IP регистриран)
Дата: 10 May, 2005 10:42

Подкрепям идеята на Габи. Момичета, ако ние не направим нещо по въпроса, няма кой - затова нека сериозно се заемем с правенето на ЧЕРЕН СПИСЪК. Аз лично до сега не съм се заглеждала, но от днес започвам!

Re: втрещих се от това
Изпратено: mamasteli (IP регистриран)
Дата: 27 May, 2005 00:52

Колко отрови поглъщаме всеки ден
21-05-2005


Всеки ден консумираме различни продукти, които съдържат химически вечества. Нашите храни са пълни с добавени химикали под формата на изкуствени подсладители, консерванти, оцветители, ароматизатори и други добавки. Замисляли ли сте се какви са последствията за организма?

Ето няколко от най-често използваните групи химически вещества, които производителите слагат в напата храна.

Изкуствени подсладители

Има четири основни изкуствени (нехранителни) подсладители, най-често използвани в нашите храни. Това са цикламат, захарин, ацесулфам К и аспартам. За съжаление, проучванията за тези подсладители показват, че всички те са свързани с негативни здравни ефекти.


Цикламат – през 50-те години диетичните напитки включваха смесица от захарин и цикламат. През 1969 г. изследване на хроничната токсичност показва, че тази смесица причинява рак на лабораторни плъхове. През 1970 г. цикламатът е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Въпреки това, обаче, днес повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.

Захарин – няколко проучвания през 70-те години свързват захарина с рак в лабораторни животни. Върху опаковките на сладкиши и диетични напитки в САЩ има предупреждение: “Употребата на този продукт може да бъде опасна за вашето здраве, тъй като съдържа захарин...” Въпреки това, захаринът може да бъде открит в голямо разнообразие от продукти: детски сокове, сладоледи, чипс, сладкиши, напитки и др.
Ацесулфам К – тестовете показват, че тази добавка причинява рак в животните, което показва, че може да повиши рака при хората. (За повече информация - www.holisticmed.com/acek/ или www.cspinet.org/reports/food.htm or [ag.arizona.edu] ).

Аспартам – съдържа токсични киселини, които могат да причинят мозъчни проблеми. Много хора съобщават за замаяност, главоболия, пристъпи, подобни на епилептични и менструални проблеми след употребата на този химикал. Аспартамът съдържа метанол, който се освобождава в дебелите черва, където се преобразува във формалдехид, доказана канцероген. Хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид се свързва с повреди в имунната и нервната системи, както и главоболия, общо влошаване на здравето, перманенти имунни увреждания и поредица от други сериозни здравни проблеми (Източник: Aspartame (Nutrasweet) slow death?)

Консерванти

Натриев нитрит и содиев нитрат са два близко свързани химикали, използвани за консервиране на месо, както и за осигуряване на желания розов цвят, и подтискането на бактерии, причиняващи хранителни натравяния.
Нитратите могат да бъдат открити в много зеленчуци и са безопасни сами по себе си, но когато се превърнат в нитрити, те реагират с амини, формирайки нитрозамини. Нитрозамините отдавна се смятат като вероятна причина за рак на стомаха.
Сулфитите са клас химикали, които могат да запазят свежия вид на нарязани плодове и зеленчуци. Те се използват за предотвратяване развалянето и обезцветяването по време на подготовката, съхранението или разпространението на много храни.

Изкуствени ароматизатори

Детските храни също са пълни с изкуствени ароматизатори. Плодови бонбони, картофен чипс, криспс и плодови желета са само някои от храните, изкуствено ароматизирани с химикали.
Моносодиевият глутамат (MSG) е веществото в определени подправки, което добавя аромат към протеин-съдържащи храни. Пакетирани сосове, ароматизиран ориз, спагети, гарнитури за салати, сухи супи, месни продукти и замразени храни често съдържат някоя форма на MSG.
За съжаление, прекалено много MSG може да причини главоболие, тежест в гърдите и изгарящи усещания в ръцете и врата. Той може да убива нервни клетки, възможен резултат от което са болести като тези на Хънгтинтън, Алцхаймер и Паркинсон. Бременни жени, деца, хипогликемици, възрастни и хора със сърдечни заболявания са уязвими от този химикал и трябва да го избягват.
Също така, избягвайте употребата на хидролизиран растителен протеин (HVP), който може да съдържа MSG. Доколкото е възможно, избирайте храни с естествени ароматизатори, като билки, плодови екстракти, подправки, ванилия и т.н.

Изкуствени оцветители

Всички сертифицирани хранителни оцветители, които се употребяват днес, са от класа химикали, наречени полициклични хидрокарбони, за които като цяло се смята, че вероятно причиняват рак. Поради тази причина много изкуствени оцветители бяха забранени в различни страни по целия свят. Тартразинът, например, влияе върху астматиците и може да причини алергии, тироидни тумори, лимфоми, хромозомни повреди и хиперактивност.
(Виж www.feingold.org/effects.html и www.quackbusters.com.au/food_additives.htm).
Децата лесно се привличат от ярки цветове, следователно детските храни и напитки са особено натоварени с изкуствени оцветители. Да откриеш детски сладкиши, които не съдържат подобни химикали е все едно да откриеш игла в купа сено. За нещастие, децата са много по-чувствителни към токсични химикали, отколкото възрастните.
Когато е възможно, избирайте храни с естествени оцветители. Много от елементите в плодовете и зеленчуците, които съдържат антиоксиданти, се използват като натурални цветни екстракти в хранителни продукти. Антоцианини, каротеноиди, куркуминоиди, хлорофил, както и оцветители, извлечени от грозде, червено цвекло, шафран, чили и др. са някои от натуралните алтернативи, които не застрашават човешкото здраве.


Позволявате ли си компромиси с вашето здраве и здравето на най-близките ви? Има ли токсични химикали във вашата кухня, козметика или градина? Излагате ли всекидневно себе си, семейството си и вашите гости на широк кръг от много опасни химикали, някои от които доказано причиняват рак и други болести?
Храната, която ядем, соковете, които пием, ароматизаторите, които наивно пръскаме във въздуха, нашите омекотители за пране, шампоани, кремове – всички те бавно ни отравят! Рак, дефекти при раждане, епилептични припадъци, отравяне на черния дроб и проблеми с очите са само някои от здравните ефекти, свързани с токсичните химикали, добавени в нашите хранителни продукти, козметика и почистващи препарати.

Токсичните химикали в дома могат да бъдат елиминирани просто като правим разумни избори в супермаркета, след като веднъж сме разбрали къде се намират опасностите в най-разпространените потребителски продукти. Проверете какви токсини имате в дома си и ги заменете с нетоксични алтернативи.

Помнете: Някои от продуктите, споменати в това изследване, могат да представляват минимални заплахи сами по себе си, но имайте предвид кумулативните здравни рискове на дневната доза от широк кръг химикали, съдържащи се във всички тези различни продукти.


Източник: [bluelink.net]

Re: втрещих се от това
Изпратено: Сани (IP регистриран)
Дата: 27 May, 2005 13:52

Няма отърване от тия отрови! Все повече хора страдат от "модерните" болести (алергии, сърдечно-съдови заболявания, хормонални разстройства...), а възрастовият праг пада все по-ниско. Но законите на пазара са такива. Вредните вещества ще продължават да блъскат във всички продукти, а ние бавно ще се тровим с тях. angry smiley


Re: втрещих се от това
Изпратено: Сани (IP регистриран)
Дата: 30 May, 2005 14:08

По последни проучвания аспартамът бил напълно безобиден glupi


Re: втрещих се от това
Изпратено: Valvalval (IP регистриран)
Дата: 17 October, 2005 18:52

ugas!!!moj sin e mnogo zlojd i jde samo supite na Maggi.Radvah se,4e jde supi i mu gi davah prez den.Trovila sum si deteto bez da podoziram.6te se zastreljm

Re: втрещих се от това
Изпратено: bubole4ka_pr (IP регистриран)
Дата: 18 October, 2005 00:49

от цигарите и кафето се отказах ,но от дъвките...........незнам дали ще мога eye popping smiley аз съм истински пристрастена.
ами май ще трабва да намерим време да запретнем ръкави за да си правим домашни сладкиши(май никой не може без тях),че тези в магазините........ eye popping smiley
ако прибегнем към типовото брашно и нерафинирата захар пък грешка няма да имаме.

[galeria.biberonbg.com]

Re: втрещих се от това
Изпратено: Стеф (IP регистриран)
Дата: 19 October, 2005 13:11

Здравейте!Аз преди да забременея бях лаборант във фабриката на "Болеро"(произвеждат разтворими напитки "Bolero" , "Sunny" и разтворими витамини " Megavit", "Calgovit", "Bolero") и във всичките продукти се слагаше аспартам, да не говорим за оцветителите.Изключение не правеха и детските витамини. А и контролът не беше кой знае колко добър, защото шефката си правеше какви ли не опити-добавяше суровини, променяше количества... eye popping smiley

[galeria.biberonbg.com]
[galeria.biberonbg.com]

Re: втрещих се от това
Изпратено: crazia (IP регистриран)
Дата: 22 October, 2005 23:21

Има толкова вредни хранителни,питейни,козметични и какви ли не продукти че ако седна да се замислям ще трябва да ям само истинското краве мляко на баба ми(което аз лично не понасям),както и яйцата от кокошките и,(но с този птичи грип,май и това не мога да ям вече).Вече дори плодовете и зеленчуците не са "истински" така че лично аз не мисля за това за да не се натоварвам излишно. glupi Обожавам дъвки(Орбит без захар)както и супичките и всичките там(кавърми,огретени и тн.)на Маги и честно казано си хапвам,давала съм на малкия само веднъж но като порасне сам ще ги открие и пак ще си хапва.Не мисля че може нещо да се направи по-въпроса а и колкото повече се приближаваме до Европа и Светът това ни чака.Само като се сетя какви химикали и полуфабрикати хапват в Щатите лошо ми става,но какво да се прави.Ако ще се прави такъв списък бих искала да прибавя доматите и дините към него(баща ми се занимава със зеленчуци и плодове,какви неща мога да ви кажа за тях направо ще ви настръхнат косите,но са вкусни иначе и си ги хапваме,какво да се прави "политика") angry smiley

--------------************************--------------------------*********************–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Всъшност ,НИКОГА ,не съм била дискриминирана ,не съм била и толерирана . Пука ми ,свят- шарен ,хора- всякакви , никой никога по никакъв начин не ми е пречил да казвам каквото мисля и да отстоявам правото си на мнение! Нямам нужда от ПОЧИВКА ,на правото да имам чувство за хумор и това да изказвам нещата в прав текст ! Такава съм и щедро прощавам на всички които не ме харесват smqh
за това ще добавя " дарувам с това с което ме даруват "
за едни има санкции ,а други ще са бели и добри ......Уви...
Мисли преди да говориш,че после пак ще плачеш!
Куха Лейка съм и напоследък се усвиних но аз и Не искам да съм френска мацка!

Re: втрещих се от това
Изпратено: oli (IP регистриран)
Дата: 9 May, 2006 08:32

е добре де!!!и какво да си хапваме в крайна сметка ние,които си нямаме село или дом.производство!!!??? eye rolling smiley

Re: втрещих се от това
Изпратено: tanti (IP регистриран)
Дата: 6 June, 2006 16:42

Май трябва да фотосинтезираме, въпреки че и въздухът е ужасен.


Re: втрещих се от това
Изпратено: manili (IP регистриран)
Дата: 9 June, 2006 15:53

а някои знаели с какво послаждат бебешките каши и адаптираните млека с тези изкуствени витамини вътре около 50 на брой дали някои от тях не е вреден защото напоследък много майки се оплакват а изследванията по детските градини са ужасяващи май ще почвам да чета световната здравна конспирация hot smiley

Re: втрещих се от това
Изпратено: manili (IP регистриран)
Дата: 9 June, 2006 15:56

tanti
аз съм от стара загора и с това обгъзяване всеки ден фотосинтезата не е съвсем препоръчителна

Re: втрещих се от това
Изпратено: Daniva (IP регистриран)
Дата: 3 May, 2007 00:24

Боже мили!!!! В този форум съм почти от 2 години вече, а не бях видяла това досега!!! Ми та в кухнята имам поне 5 пакета сухи супи (естествено, на Маги), а Мими ВСЕКИ БОЖИ ДЕН си купува дъвка (ама естествено Орбит - най-добрата...). А аз след раждането на Алекс се тъпчех с Пепси Лайт (It is Pepsi Light!)... добре, че chrisi ме светна че чрез кърменето тартразинът можел да доведе до хиперактивност и продължаващи с месеци колики, че ги спрях!... Думи нямам!!
А какво е станало с "черния списък", че не е осъществен?


Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Re: втрещих се от това
Изпратено: Cursed_Girl (IP регистриран)
Дата: 1 June, 2008 15:36

Не зная дали има вече тема във форума, свързана със флуорната "профилактика", но смятам, че това е много важно за нашето здравето и здравето на нашите деца. Добре е да сме запознати с опасността, за да можем да се защитим.


Флуор във водата за здрави зъби - [paper.standartnews.com]

Витамини и минерали. Флуор - [www.tialoto.bg]

Какво знаем за флуора и флуорната профилактика на кариеса при децата. Истина или мит са най-разпространените твърдения - [netinfo.bg]

Родители не знаят, че децата им приемат флуор - [www.dnevnik.bg]

Известни специалисти за флуора - [forum.bg-mamma.com]

ФАКТИ ЗА СЪЕДИНЕНИЯТА НА ФЛУОРА (F) - [clubs.bol.bg]

Re: втрещих се от това
Изпратено: krdessi (IP регистриран)
Дата: 20 July, 2008 10:48

Ужас!!!! Какво можем да направим, не можем да не ядем!! А то има ли някоя храна, в която да няма отрови всъщност?? Нямам думи ...... hot smiley

Lilypie

Lilypie Kids birthday Ticker

Re: втрещих се от това
Изпратено: viksi (IP регистриран)
Дата: 8 February, 2009 08:34

Eто и от мен нещо интересно и полезно - експеримент със със 7 вида кисело мляко .[ecotech.bg] !


Re: втрещих се от това
Изпратено: Sladka mama (IP регистриран)
Дата: 25 February, 2009 15:47

Момичета преди няколко дни мъжа ми купил боза въпреки забраната ми преди няколко месеца след като видях,че съдържа аспартам.Все пак отново потърсих съдържанието с надеждата да се е обадила съвестта им и познайте...
Е951,Е952,Е954,Е950,Е211 и единственото безвредно в нея Е 202,ааа да не забравя и пшеницата разбира се.НАистина останах като гръмната.ЗА няколко месеца от аспартама са стигнали виждате докъде.Не знам дали сте наясно какво всъщност причиняват тези добавки,аз лично съм потресена.НЕ мога да повярвам! wackoРедактирано 1 пъти последният път 11.03.2009 14:25.

Re: втрещих се от това
Изпратено: Sladka mama (IP регистриран)
Дата: 11 March, 2009 14:26

Всяко чудо за три дни са казали хората,а това важи особено много за българина!

Страници:  <<123>>
Страница:2 от 3


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.