Различните деца : © Български Бебе Център
Страници:  12>>
Страница:1 от 2
"Домът, който убива"
Изпратено: Dora2 (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 14:59

Нека поговорим и тук за домовете за социални грижи за дечица изоставени от своите родители.
Прочетете и статията, към която прилагам линк:
[www.jabse.com]

Какво е вашето мнение?

Клубни правила
Правила за подписите
"Детето, чието развитие е усложнено от дефект е не по-малко развито от неговия нормален връстник.То е същото дете, но по друг начин развито" Л.С.Виготски
Да бъдем толерантни към различните деца. Да научим децата си на толерантност.
На небето звездичка вечно ще грее и сладката Ная, с усмивка на нея ще се люлее. Почивай в мир, мило детенце.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: sipipi (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 15:14

Kakvo e mnenieto mi li???
Napravo onemiah!!!
Iska mi se da viarvam ce takova netso ne moze da se sluci v moiata darzava...
Sviknah s misalta ce mnogo ot mitovete za BALGARINA sa otdavna razvencani no tova -niamam dumi.Koga li ste dorasnem emocionalno evropeicite kam koito uz se cislim.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: desy petrova (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 15:16

Слаба съм.Не можах да го прочета докрай.... plach


Re: "Домът, който убива"
Изпратено: mimi_9 (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 15:22

Незнам какво да кажа!
Всъщност не съм изненадана, но съм много натъжена.
Със същата гледка се сблъсках преди 1 година в един старчески дом, в който ходих от един курс и трябваше да анализирам някоя "съхранена" баба или дядо.Гледката е същата, условията са същите, една жена умря пред очитеми.Същата миризма се носеше и там, в момента в който влезнах във всички вилички и в болничното, веднага се разплаках.Защото картинката е плачевна.Мисля, че всякакъв коментар е излишен, лошото е че понякога дори и малки дечица умират насила! plach


[www.jivotno.com]

Понякога животът те подлага на изпит,
преди да си имал възможност да си научиш урока.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 15:47

plach

Администратор

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: bobi@ (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 16:06

Нямам думи - наистина! Ходила съм в домове, но такова нещо не съм виждала! Кошмарно е.... plach!

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: Didry (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 16:28

На една от работите ми имахме датски шефове, който бяха се заели да поддържат дом за деца с физически проблеми (явно е било практика преди като се роди такова дете да се оставя в дом, за да може за него да се "полагат специализирани грижи" - пълни глупости! Само благодарение на това, че домът се намираше в село, където трудно се намира работа, а шефа плащаше заплати на няколко жени, за да има малко повечко персонал за децата бяха започнали да полагат нкяакви грижи! Тяхно полоение по принцип е сериозно заради физическите им проблеми, а отношението на персонала ги доутежнява.
За тези деца е нужно да се положат специални усилия, за да имат те изобщо някакво развитие (повечето постъпват там почти веднага след раждането).
Но всъщност ги набутват в една голяма стая с 30тина бебета. По цял ден лежат на легло и имаше деца на възраст от по 3-5 годинки, които не можеха изобщо да се движат, защото във времето, когато е можело да постигнат какъвто и да било напредък не е имало кой да им помогне!!!
Държавата ни се отнася ужасно зле с такива деца! Просто е чудовищно, когато види човек какво всъщност се случва!
А най-страшното е, че повечето хора не искат да видят! Дали от страх, дали, за да не се притесняват... затваряме си очите, за да не нарушим вътрешния си мир докато не ни дойде на главата (пази Боже да се случи)!
А още по страшното е, че аз не зная какво бих могла да направя за такива деца! Възмущавам се, боли ме, а не зная какво бих могла да направя. И след време пак позабравям за тях и живота ми си тръгва все едно нищо не зная!

Редактирано 1 пъти последният път 15.03.2007 16:32.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: cweti (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 20:47

Това е чудовищно. Не зная какво да кажа.........няма толкова силни думи.... plach

*****************************************************************************************************************************************


Re: "Домът, който убива"
Изпратено: oli (IP регистриран)
Дата: 15 March, 2007 21:09

Не можах докрай и аз....Подаден ли е сигнал за това?

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: yanka (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 07:32

Децата в домовете са в лошо състояние именно поради липсата на грижи от персонала. Дори и в домовете за деца без здравословни проблеми е така. Постъпват здрави деца, без никакви проблеми и проблемите се получават там. По-голямата част от децата в тези институции са с проблеми с бъбреците, плоскостъпие и някои други неща. И те са придобити. Да не говорим, че не им поставят и всички ваксини и имунизации.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: liyana (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 10:01

Изпълва ме ярост от апатията на държавата ни, поела отговорност за грижите към тези деца. И същевременно неописуема мъка от страданията на децата, от това, че не изпитват удоволствието от майчината милувка и грижа, от липсата на загриженост и първичен майчин инстинкт в лицето на персонала.
Защо се допуска такова детско страдание? Нима децата са виновни за страданията си, за лишението от грижа, от храна, от елементарни неща , като играчки, а да не говорим за изключително важните за тях квалифицирани грижи и лечение. За немърливостта на персонала - нямам думи. Да, ниските заплати демотивират, но при вида на страдащо дете една в една жена и майка винаги се пораждат чувства на състрадание и помощ. А най-вече за безотговорността и безгрижието на институциите, нямам думи. Не разбирам...[galeria.biberonbg.com]

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: mimi_9 (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 10:24

Старческият дом в който ходих, много обстойно си говорих с Директорката и със социалната работничка.И там се оплакват от това, че държавата не отпуска финанси за ремонт и имат нужда от психолог, но пак такова работно място не можело да има.Директорката каза, че от държавата са и отпуснали 1000лв. с които тя да ремонтирала, а тя им обяснява, че с тези 1000лв. само таваните може да боядиса.Тя обмисляше предложението ми да се извикат от "Господари на ефира", за да се даде малко галсно на това какво се случва там.Намираше си спонсори, благодарение на които бяха закупени нови хладилници и нови перални.Мното сложна ситуацията и по нейни думи:"Тези от горе ми връзват ръцете, искат да сме на Европейско ниво, а ние предлагаме условия, типични за средновековието".Социалната работничка, полага огромни грижи за тях, като се опитва да компенсира липсата на психолог, но както се сещате това е невъзможно. Държавата казва, че няма пари и до там, а когато се намери някой които да спонсорира домът се започва една дълга процедура докато парите стигнат по предназначение.


[www.jivotno.com]

Понякога животът те подлага на изпит,
преди да си имал възможност да си научиш урока.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: mimi_9 (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 10:27

Гледката там е плачевна, а в детските домове е още по-плачевна, защото става на въпрос за дечица.


[www.jivotno.com]

Понякога животът те подлага на изпит,
преди да си имал възможност да си научиш урока.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: yanka (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 12:20

Ами държавата също е виновна, но има и домове, в които броят на децата е на границата и им бавят документите, за да запазят тази бройка и да не останат без работа. А това е още една сграда, която трябва да се поддържа. Нещата са много комплексни.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: mimi_9 (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 12:51

Така е Цвети, много си права, за съжаление!


[www.jivotno.com]

Понякога животът те подлага на изпит,
преди да си имал възможност да си научиш урока.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: azaf (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 15:46

А аз се замислих за това дали тези нещастни дечица са успяли да опитат от бананите... Защото има много хора (напоследък), които помагат - носят по домовете дрехи, храни, обувки и т.н., а после персоналът си ги разпределя помежду си...
За липсата на грижи - най-показателното е, че в домовете децата не умеят да ходят, да говорят, насила им се забавя развитието (имаше май термин "престъпна безучастност" или нещо подобно), защото никой не се грижи за тях и после лесно им поставят диагноза "олигофрения". Впоследствие, някои от тях понякога имат шанс да бъдат осиновени (предимно от чужденци) и "Ооо, чудооо." - оказват се здрави.
Тъжно, много тъжно.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: yanka (IP регистриран)
Дата: 16 March, 2007 15:52

Ами, Ани, не знам дали ги опитват, знам едно: децата, които са по-големички, около 2 годинки, в повечето случаи не познават много вкусове. Плодовете почти не знаят какъв вкус имат и ги плюят, докато свикнат да ги ядат и не само тях всъщност. Същото е с животните - не са виждали дори и куче повечето от тях.

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: Atzilar (IP регистриран)
Дата: 19 March, 2007 16:33

plach Нямам думи!

Lilypie Kids birthday Ticker Lilypie Kids birthday Ticker Lilypie Fourth Birthday tickers

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: vesi_vas (IP регистриран)
Дата: 20 March, 2007 13:30

Нямам сили да отворя линка - ако го направя ще се депресирам за месеци наред. Дори само при мисълта, че има дечица в подобно положение ми се насълзяват очите и ми е криво с дни.Принцеса Ема - [www.snimka.bg]

Реплика на мъжа ми за Биберона " А аз си мислех, че онова жълтото на екрана, е Desktop-а на компютъра ни!"

Re: "Домът, който убива"
Изпратено: kristian (IP регистриран)
Дата: 21 March, 2007 10:14

plach

Страници:  12>>
Страница:1 от 2


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.