Тийн клуб : © Български Бебе Център
Страници:  <<12
Страница:2 от 2
Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 9 September, 2009 17:01

Дани, важно е желанието на детето, не нашето. smiling smiley
Мога за себе си да направя сравнение на образованието в България и навън, но в никакъв случай няма да се меся във взетото решение на децата си!
Ще им покажа своята подкрепа, другото зависи от тях!

Администратор

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 9 September, 2009 17:06

Това за качествените университети в България ми се струва, че вече влиза в сферата на митовете. Преди време може и да е било така, но вече нещата, както и навсякъде, са плачевни... Морално остаряло теоретично обучение, откъснато от практиката, отделно специалностите и програмата на студентите се правят спрямо това какви преподаватели има налични и кой от какво разбира, без да се търсят нуждите на икономиката и бизнеса... Може тук-там да има лъч светлина, но той губи сред пенсионираните професори по история на БКП. sad smiley

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Daniva (IP регистриран)
Дата: 9 September, 2009 18:49

Ми не знам, аз явно съм непоправима идеалистка... Не всичко българско е толкова овехтяло и излязло от употреба, поне според мен де. Пък ако ние не вярваме в българското, кой тогава...
Абе всеки си има своята истина и своето виждане.


Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Mime (IP регистриран)
Дата: 10 September, 2009 08:49

Ния още е мъничка но това не значи че не мисля къде да учи. Всичко идва с времето си. Не мисля че едно средно образование в чужбина ще я обогати например. Тук има възможности за развитие - най-важното според мене е детето да има възможност да избира допълнителни занимания извън училище - да се занимава най-вече със спорт. Не искам да бъде сътезател но спортът учи на ред, дисциплина и преследване на целта.Нямаш мисли за глупости когато си ангажиран. За висше образование - има много много време. Не мога да дам отговор - дали в България или в чужбина - много неща ще се променят. По-важното за висшето образование е да се избере правилната насока на развитие според интересите на човека. Иска ли човек да трупа знания в определена област - дали си в БГ или някъде в чужбина е без значение.


Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 13 September, 2009 15:26

Дани, нямам за цел да квалифицирам българското като лошо, дори се радвам, че нещата отвън изглеждат добре, защото все пак от това си вадим хляба. Отвътре обаче се вижда това, което съм написала, дори съм спестила много. Има начин да се оправят нещата, но трябва да се работи на законодателно ниво.

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: An4eto (IP регистриран)
Дата: 15 September, 2009 17:36

Далеч сме от този момент все още, но сега съм на мнение - средно в БГ, висше по-добре навън. И то не толкова заради самите университети, а защото колкото е по-млад човек, толкова по-лесно се нагажда към нов начин на живот.

Emoticons

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: xamelion (IP регистриран)
Дата: 17 September, 2009 10:37

Daniva Написал:
-------------------------------------------------------
> Добре де, много ми е странно - всички вие ли сте
> получили висшето си в чужбина, та да искате същото
> и за децата си и смятате, че там ще е по-добре за
> тях? Не искам да се карам с никого, обаче много
> категорични мнения за чужбина виждам тук... Що,
> кво и е на България, мисля си...

ами да ти отговоря :
в България не ми харесва обучението от 4-ти до 8-ми клас защото :
- по разказвателните предмети като те изпитат в началото на срока и после не учиш въобще..видите ли "реда скоро няма да ми дойде"
- по математика и бъл.език по-честичко учат, но недостатъчно.
Системата е калпава.

учила съм в Москва. там са на 4 учебни срока по 2.5 месеца.
за срок по математика имах средно от 16-18 оценки , по разказвателните - средно 7-9 оценки. Разказвателните предмети се препитва по следният начин - първите чинове за по 5 минути избрани ученици отговарят писменно на въпрос от материала , 2-ма на дърката пишат. така калас за 3 урока се изпитва целият и учениците УЧАТ.

ако имам възможност бих изпратила сина ми след 4-ти клас в Русия да учи.

Редактирано 1 пъти последният път 17.09.2009 10:37.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Iana_A (IP регистриран)
Дата: 9 November, 2009 07:29

Donika Написал:
-------------------------------------------------------
> Това за качествените университети в България ми се
> струва, че вече влиза в сферата на митовете. Преди
> време може и да е било така, но вече нещата, както
> и навсякъде, са плачевни... Морално остаряло
> теоретично обучение, откъснато от практиката,
> отделно специалностите и програмата на студентите
> се правят спрямо това какви преподаватели има
> налични и кой от какво разбира, без да се търсят
> нуждите на икономиката и бизнеса... Може тук-там
> да има лъч светлина, но той губи сред
> пенсионираните професори по история на БКП.
>
Това е единственото мнение което се препокрива с моето. Момичета нали всички сме учили в БГ. Как може някой завършил икономика примерно да си мисли, че е получил адекватно висше образование в БГ? Ми тя Бг беше комунистическа страна до 1989г. Повечето от нас са влезнали да учат и са завършили около 2000г. Наистина ли си мислите, че това на което са ни "научили " в който и да е икономически университет е имало някака реална стойност? Как за по-малко от 10г един преподавател който е преподавал планова икономика ще си обърне мисленето на 180Г и ще "осъзнае" смисъла и значението и схемата на организация на пазарната икономика? Аз съм минала тоно през тази схема на образование и искам да ви кажа, че това на което са ме "учили" в УНСС няма нищо, ама абсолютно нищо общо с истината. Учебниците по микро и макро икономика бяха дословен превод на американските учебници и дори и самите преподаватели нямаха идея какво ни преподават, камо ли как да ни оценяват. Пишеха се едни реферати по 20 листа, разтягаха се едни локуми в тях които никой не четеше. Оценките по изпити се пишеха по групи- в тази 6, в тази 5 в тази 4 и т.н. Какво ниво на висше образование, какви 5 лева? Как един преподавател ще провери 200 писменни работи за 3-4 часа и ще изкара оценките още следобеда на изпита? Реално ли ви се струва наистина всичко това? Затова като чуя колко ни е "велико" висшето образование и само на смях ме напушва.
В някои технически университети пък обратната политика. Почваха още в 1 курс някои предмети все едно вече си карал няколко години висше. Студентите не знаеха какво ги е сполетяло и само се молеха за минат с 3ка на изпита. Това ли е идеята на висшето образование? Да го завършиш без да имаш идея какво си учил? И не случайно в Бг има шега, като се знам какъв инженер съм, как да ида на лекар?

Ясно е, че всеки родител иска най-доброто за детето си. На мен пък ми е интересно всички които смятат да пращат децата си в чужбина наистина ли си мислят, че ще могат да им осигурят този лукс? Защото няма какво да се лъжем доброто образование си е точно лукс. Имате ли идея колко струва един семестър в един добър университет? А също така, че най-добрите университети не приемат кой да е , а само най-добрите и избрани студенти и там дори и парите нямат особено значение? Питам всички тези въпроси, защото аз съм минала лично през този лабиринт и знам отговорите на повече от тях. Аз си признавам, че ако детето ми иска да учи в добър университет няма да имам финансовата възможност да го издържам, понеже добрите университети са или за най-добрите студенти или за най-богатите родители. Така, че ако има амбицията ще се оправи само, ако ли не, ще завърши каквото може. За всеки човек има място под слънцето, стига да е здрав и шастлив.

П.П. извинявам се за дългият пост, но това ми е много болна тема и не се стърпях да не споделя впечатления и житейски опит в областта на образованието които съм придобила на 2 континента.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: аленна (IP регистриран)
Дата: 9 November, 2009 09:50

Аз мисля, че който иска може и в България да получи добро образование. Въпреки, появилите се напоследък частни колежчета с фалшиви дипломи - имаме и стойностни университети, чието ниво, според мен пък по нищо не отстъпва на едно западно образование! eye rolling smiley Имаме си и ние добри специалисти и много умни и образовани хора, учили не в чужбина, а точно тук в България! Но нашето образование и вярата в него се опорочава от три неща - от порочната образователна система, наличието на корумпирани и безотговорни преподаватели и от навъдилите се специалистчета в частни колежи, които подронват реномето на българското образование като цяло! За мен е необходима сериозна образователна реформа, забрана на съществуването на съмнителни и нелицензирани колежи и разни свободни университети. Просто и тази сфера, както много други сфери у нас - е жертва на злоупотреби и недобросъвестни цели и спекулации! До като порастнат моите деца има време, може пък нещата да се оправят. На този етап обаче - ако имат желание бих ги насочила да учат навън.мама на две момченца, две врабченцаРедактирано 2 пъти последният път 09.11.2009 10:01.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: konova (IP регистриран)
Дата: 9 November, 2009 17:44

Baby Написал:
-------------------------------------------------------
> Дани, важно е желанието на детето, не нашето.
> Мога за себе си да направя сравнение на
> образованието в България и навън, но в никакъв
> случай няма да се меся във взетото решение на
> децата си!
> Ще им покажа своята подкрепа, другото зависи от
> тях!
>
Съгласна съм .


thumbs up
Най-най- най- важното е детето да знае какво иска .
Хъс , трудолюбие и ясна цел......ама негова.

Калоян тази година завършва СУ и едновременно с това ще има 3 години стаж в адвокатска кантора.Много от нещата , които учи , вече са му минали през главата.Знае какво иска и гони целите си до дупка.
Радослав е второкурсник в УНСС.
Винаги ме е успокоявал факта , че е комбинативен , мобилен и работлив.
Никой не мечтае за диплом в рамка , а за добра реализация и нормален стандарт на живот.


Мисис "Кулинарна фурия 2008"
Изненадите на Мери Попинз

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Iana_A (IP регистриран)
Дата: 9 November, 2009 19:28

konova Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Никой не мечтае за диплом в рамка , а за добра
> реализация и нормален стандарт на живот.

Ето за това говоря и аз. Висшето образование в добър университет е почти сигурна гаранция за добра реализация и много добър стандарт на живот. А не да се чудим защо имаме Master's Degree а видиш ли никой не ни го признава и не можем да се реализираме с "толкова знания" получени в нашите университети.
Вили, само за среавнение ще ти кажа, че тука в Северна Америка всички "професионалисти" (тука така се казва на адвокати, лекари, счетоводители и т.н) всъщност започват образованието си едва след като са завършили т.нар. висше. т.е учат 4г за бакалавър и после тепърва почват да специализират поне още толкова за съответната специалност.Част от изискването е наред с допълнителното специализиране да имат минимум 5г стаж в съответната специалност, т.е. това което твоят син има в Бг, тука не е свободно избирамено мероприятие - то е задължително за да получиш дипломата накрая.Когато един адвокат вече завърши и си вземе държавният изпит стартовата му заплата е $200 на час. Оттам нататъка само почва да расте. Но тука адвокати не се бълват от университетите на килограм и така всеки завършил получава реална реализация. А какъв глад има за лекари и добри счетоводители също да не ви казвам.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Juleto1978 (IP регистриран)
Дата: 12 November, 2009 15:09

Като стане време,нека сам да прецени,но определено предпочитам да е в България,но ако реши в чужбина и имаме финансова възможност няма да противореча,все пак това ще си е неговия живот.
Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 13 November, 2009 17:13

Янче, вярно е, че в България изучаването на пазарната икономика няма традиции като на запад, но не трябва да се отрича всичкото това знание и опит, което сме трупали преди 1989г. В крайна сметка, както и да се променят нещата, все към него се завръщаме. За определен период от време например "планиране" беше мръсна дума, но се вижда какво се получава, когато такова не е налице.
Постът ми по-горе е с доста по-различна обосновка. Какво се получава в момента в България: разрушават се големите предприятия, започват да функционират по-малки такива от занаятчийски тип, такива в отрасли с бърза възвръщаемост и в нискотехнологични отрасли. Нуждата от научни изследвания за бизнеса спада, функция, поемана в голяма степен от университетите. Те не се развиват практически в това отношение и разчитат само на теоретично обновяване, чрез подходяща литература. Но ако и това стане, е добре, защото повечето преподаватели са по-възрастни, нямат желание и потенциал да се развиват, често не знаят езици. За да не останат без работа обаче, пренастройват учебните програми на студентите с предмети-"пълнежи". Не че искам да се изказвам негативно за българското образование, само защото е българско, но не мога да си кривя душата за това, което виждам. То просто си следва състоянието на страната - не може държавата да не е наред, а образованието да процъфтява.
Преди 1989 г. например дипломните работи на студентите и дисертациите на докторантите са разрешавали конкретни проблеми, спуснати от бизнеса към университетите. Сега, цитирам: "измисляме си проблеми и си ги решаваме".

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Iana_A (IP регистриран)
Дата: 13 November, 2009 20:05

Donika Написал:
-------------------------------------------------------
> Янче, вярно е, че в България изучаването на
> пазарната икономика няма традиции като на запад,
> но не трябва да се отрича всичкото това знание и
> опит, което сме трупали преди 1989г. В крайна
> сметка, както и да се променят нещата, все към
> него се завръщаме. За определен период от време
> например "планиране" беше мръсна дума, но се
> вижда какво се получава, когато такова не е
> налице.

Доника не съм много наясно(понеже слава Богу не съм изучавала в УНСС) с плановата икономика, но не знам коя точно част от тази икономика е приложима в днешно време. В условията на планова икономика всичко се е спускало от правителството, не е имало никаква конкуренция, всичко е било монопол. В нито една нормално развита държава няма подобно планово стопанство, понеже това е абсолютно противоестествено на нормалното развиетие и на всички икономически теории. Точно както и равенството м/у хората наложено от комунизма е неприложимо понже няма как всички хора да са еднакви.

Не искам да бъда разбрана погрешно, аз не отричам образованието в БГ защото е в БГ, а защото е неадекватно във вида в който аз съм го получила и съм му била свидетел. От странични наблюдения в по-късен етап оставам с впечатление, че разлика от момента на моето завършване до днешна дата няма.

Не знам в кой университет си завършила, но в УНСС имаше такива извръщения, че и най-заклетият родолюбец би се отвратил. Пример: влиза преподавател по счетоводство на 1 лекция и казва:"Аз 6ца пиша на Господ, 5ца на себе си и за вас остава да се борите от 4 надолу". Такова нещо ако се случи в Северна Америка този преподавател ще забрави че е бил преподавател за броени дни. Да не говорим, че ако по неизвестни причини тука се случи 50% от студентите да са скъсани на един изпит, изпита се анулира и се преразглеждат лекциите на преподавателя, понеже се смята, че няма как толкова много студенти да не са успяли да вземат един изпит. За преписване или друг вид лъжа тука директно се изключва от университет и нямаш право да продължиш в нито един друг. Затова тука на никой не му минава през главата да седне и да разчта на"пищови".
От друга страна за много дисциплини оценка под 4 1/2 се смята за 2ка т.е не можеш да завършиш и вземеш диплома ако по дадена важна за специалността ти дисциплина имаш по-малко от 4 1/2.
Много мога да пиша по темата , но ми е ясно, че реално няма смисъл.
В тази връзка няма как да не призная, че БГ филология е най-добре да се кара в БГ. Просто никъде по света няма как да научиш тази дисциплина по-добре отколото в БГ.
За да се върна на изходната тема, за мен никога не е стоял въпроса Бг или образование в чужбина за моите деца. Моите деца няма да имат тази дилема. По-скоро въпроса ще е образование в Канада или САЩ. Аз мисля, че Американските университети в по-голямата си част са далеч по-добри от Канадските.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 15 November, 2009 17:59

Определено, ако имам финансовата възможност, ще изпратя сина си в чужбина да учи. Едно, че ще се развие като личност, друго, че ще получи по-добро образование.
Тук в България всичко е корумпирано. Когато учех пред очите ми се купуваха изпитите. Аз си дерях (извинявам се за думата) д-то от учене, а ония ми ти кокона само му мига с очички, подлага си .......... и изпита е взет. И накрая какво-да получих някакво образование, но когато отидеш да работиш по специалността, само дето думите са ти познати. Нищо от наученето не можеш да приложиш на практика. Защо? Ами защото в училищата, колежите, университетите няма практикааааааа. Преподавателите гледат да си изкарват паричките на частно. Съжалявам, но си е така и то в момента. Дано, докато порастнем, да се променят нещата, ама малко ме съмнява.


Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: lety (IP регистриран)
Дата: 16 November, 2009 10:21

Чужбина (висшето имам предвид).
Аз дори пъповете им хвърлих в най-стария университет в света.Каквото искат ще учат, изборът е техен, но заедно ще изберем университет в чужбина, по желаната от тях специалност.
В България не се получава качествено образование, сравнимо с европейските и световните стандарти.
Много добре знам какво говоря, защото самата аз съм университетски преподавател и познавам нещата отвътре, така да се каже. Няма и воля за промяна на българското образование, както средно, така и висше, което е много, много жалко.

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickersРедактирано 1 пъти последният път 16.11.2009 10:24.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: Donika (IP регистриран)
Дата: 17 November, 2009 20:58

Янче, в поста си имам предвид планирането, а не плановата икономика, но като стана въпрос за нея, не съм много съгласна с написаното от теб. Мисля, че е грешка, че плановата икономика не се изучава като логика и философия в УНСС-то, това е икономическа теория, както всички други, със своите предимства и недостатъци и е редно бъдещите икономисти да са запознати с нея. В някои отношения дори има предимства пред останалите, защото в нейните условия може да бъде осигурена отраслова и регионална балансираност на икономиката, както и да бъдат поддържани губещи производства, за сметка на други позитивни ефекти в държавата. Нашето поколение има доста погрешни впечатления за този тип икономика, точно защото не е изучавана, а не сме достатъчно големи, за да имаме толкова преки наблюдения. В уикито има малко мизерна информация: [bg.wikipedia.org]
В България липсата на адекватно планиране на икономиката доведе до това пренаселване на големите градове, концентриране на капиталите само в определени бързовъзвръщаеми отрасли и оттегляне от други. Няма нужда да споменавам, че всички по един или друг начин страдаме от това. Въпреки, че не е собственик, държавата може да използва редица инструменти, за да регулира разпределението на капиталите по отрасли и региони, но тук явно сме привърженици на Адам Смит и добрата, стара корупция. smiling smiley

За УНСС-то - вярно, че им се носи славата за това, което пишеш, но само бях чувала от непознати. Аз съм завършила ВИНС-а, не съм се натъквала на нещо подобно в нашата катедра, преподавателите са си оценявали по същество, не съм чула и някой от нашите да е давал подкуп. Май имаше някакъв скандал наскоро с турските студенти, но явно където са те, това е "нормално", мъжът ми е водил часове на такива в един друг университет и се беше хванал за главата, като хванати от гората са.

www.bg-mamma.com www.bg-mamma.com

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства!

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: ralitsa (IP регистриран)
Дата: 18 November, 2009 00:43

незнам дали сте се сбльсквали с този проблем,но аз сьм се sбльскала и отвратила.В БГ имаше само един университет в шумен,в които можеш да у4иш он-лаин, за хора ,които имат здравословни ,двигателни проблеми..но преди 2 години,"любимите ми "политици,решиха ,4е нямаме нужда от такова у4илище в БГ и го закриха и за хората с проблеми не им трябва висше образование явно...гади ми се...това ми е кометара само..


Редактирано 1 пъти последният път 18.11.2009 00:43.

Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: ^lilo^ (IP регистриран)
Дата: 21 November, 2009 18:55

На големите казваме 4е нямат място тук, такава неблагодарна страна не заслужаава децата ни. Гледаме ги в мизерия, едвам ги образоваме и да ми висят на не4овешки условия за 300лв на месец...
Понякога много искам да им кажа 4е от Б-я по-хубаво място няма, но ще ги излъжа.

Lilypie Pregnancy tickers


Re: Кое бихте избрали-да учат в България или в чужбина ?
Изпратено: yanka_petkova (IP регистриран)
Дата: 3 December, 2009 09:19

където си пожелае само да мусе учи[lilypie.com]
<img

Страници:  <<12
Страница:2 от 2


Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.