Бременност и раждане : © Български Бебе Център
СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: gali53 (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 10:45

все още се колебая пък и нищо по този въпрос не ми е ясно,затова пускам тази темичка!каква е разликата между тези упойки,какви са рисковете ,струва ли си?има ли опасност при неправилно поставяне да се засегне нерв и да те осакатят за цял живот?а има ли риск за бебето?[youtu.be] -В ПАМЕТ НА ГЕЦАТА-ЛИПСВАШ НИ УЖАСНО МНОГО!!!

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: мери78 (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 11:01

Здравей Гали.Ако анестезиологът е добър,а вече повечето са такива,проблем няма нито за теб ,нито за бебока.Неприятното за теб било след раждането,когато упойката вече отминава.Но за бебо няма никакъв проблем.Това го каза анестезиолог от поредното родилно,което посещаваме от курса.Епидоралната у-ка обезболява,но имаш някаква чувствителност,докато спиналната май направо те отрязва надолу и нищо не усещаш и май не е за препоръчване.Всички майки с епидурална я препоръчват горещо.Аз съм с много нисък праг на болка и въпреки това се чудя дали да си слагам епидурална.Беше ме страх от самото поставяне,но ми обясниха,че не е болезнено,защото преди това се слагала някаква местна упойка.Ако някой има по-компетентно обяснение,нека да сподели,защото в повечето случаи аз само слушам и чета и си правя изводите за себе си,но ми е трудно да го обяснявам.Ако намеря нещо подробно,ще го споделя.Гали потърси в гугъла за тези упойки-аз до сега четох.Има доста мнения.
[www.segabg.com]

[mery78.multiply.com]

[www.bgphoto.net]Ако искаш да промениш Света-промени себе си,
ако искаш да промениш мъжа си-промени себе си,
ако искаш да промениш детето си-промени себе си
и те ще се променят!Редактирано 2 пъти последният път 17.04.2007 11:15.

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: In-es (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 11:33

Gali-procheti tuk:

[www.bg-mamma.com]

[www.bg-mamma.com]

Благословен е онзи,който успее да даде криле и корен на децата си!

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: bebe Lily (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 14:02

Ето подобна тема : [club.biberonbg.com]

******************************************

"Внимавайте какво си пожелавате ... може и да го получите."

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: dudididi (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 14:10

Аз раждах Еми с епидурална упойка,препоръчвам я,и няма нищо страшно в поставянето й.
Не знам какво точно ви интересува,ако имате въпроси питайте.People stop fighting,аngels are crying .We can be better!Love is the answer

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: didi_20 (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 16:29

Аз също си мисля да раждам по нормален начин с епидурална,но в същото време се страхувам,чувала съм,че при епидурална упойка се получават разкъсвания или много често лекаря трябва да приложи други инструменти за да се появи бебето.Ако е вярно това усеща ли се силна болка от тези разкъсвания или от инструментите?

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: кокал (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 16:45

Докато си под упойка няма да усетиш, но после ще си боли.


Мишокът е на "три без малко".

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: lavdi (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 16:53

Аз родих Боряна със спинална упойка. Тя се поставя по-късно от епидуралната, при мен я поставиха на 8 см. разкритие. След това нищо не усещах,освен силно втвърдяване на корема горе високо, но никаква болка.Лошото на тази упойка е, че не усещах напъните и не напъвах ефективно и се наложи един едър доктор да ми "скача" върху корема няколко пъти, за да излезе бебето. След това имах доста разкъсвания, но не усещах болка, тъй като бях под упойка. Малко ме болеше главата докато изляза от упойка и това беше.

Lilypie 5th Birthday Ticker

Lilypie 2nd Birthday Ticker

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: vives (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 17:48

Спиналната упойка се използва най-вече при секцио защото трае около 1 час, еднократна доза с игла пак някъде в гърба и няма никаква чуствителност. Епидуралната може да се използва и при двата вида раждане първо се слага местна след което с игла се прави дупка и се поставя катетър чрез който анестизиолога пуска определени дози на определени интервали в гърба така че да не се чуства болка, но да не се загуби чуствителността, тя се поставя след 4-5 см. разкритие в случай че като се стигне до напъване ти не напъваш ефективно е възможно да бъде спряна упойката на този етап от раждането. А излизането от упойка е строго индивидуално зависи организма ти как реагира на съответната упойка. Доколкото ми е известно има варианти и за комбинация от двете но тук в България едва ли се поставя, това е информация от американските сайтове където тези упойки са широко разпространени. Във всички случаи ако си решила да раждаш с упойка се посъветвай с твоя лекар и анестизиолога с който работи. Относно вредата за бебето няма такава за разлика от аналгитиците т.е. лекарствата за обезболяване като лидол, който също може да се използва. Поставянето на епидурална упойка до скоро се е твърдяло че води до забавяне или спиране на родилния процес /на разкритието/, но според последните изследвания няма такова нещо. Ами порови се из нета и прочети има доста инфо по въпроса но задължително консултация с лекар!

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: alba (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 19:36

Категорично препоръчвам епидуралната упойка! Толкова болки си спестих с първото раждане! Направо незнам как щях да издържа без упойка. Но не навсякъде имат добри специалисти, които да я слагат без риск за бременната. Аз раждах в "Шейново" и съм много доволна.
Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: vladimirova (IP регистриран)
Дата: 17 April, 2007 19:40

Аз съм раждала секцио с епидурална упойка. Тя се слага в гръбнака и загубваш чувствителност от кръста на долу. Мисля че когато раждаш нормално се слага спиналната упойка, но какво точно представлява тя не знам. А иначе при епидуралната упойка си в съзнание , следиш си процеса на раждане и имаш усещания като опъването на корема, ваденето на бебето става без инструменти и не чувстваш болка. След няколко часа започваш да имаш усещания от пръстите на краката на горе и започва да те наболява самата операция.

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: beibifeis (IP регистриран)
Дата: 18 April, 2007 02:05

спинална анестезия е подтискане на усещането за болка в част от тялото,чрез инжектиране на местен анестетик в пространствата около гръбначния мозък.използват се два типа спинална анестезия:субарахноидна и епидурална.при епидуралната анестезия,анестетика се инжектира над външната обвивка на гръбначния мозък.
действието зависи от количеството анестетик.той може да се добавя.
аз усещах дърпане и тежест в корема,беше неприятно,но не е болка за умиране.
възстановяването от упойката не е болезнено,освен кратки неразположения,като главоболие.
аз например нямах такова.пиех много вода.
продължих да си усещам мястото на упойката(при лягане при повиване на гърба),около година след първото раждане,а след второто почти не я усещам(в много редки случаи,когато например ми е преуморен гръбнака от неправилно стоене или ходене)
раждах секцио(2 пъти)при секциото най-болезнен е вторият ден.
при нормално раждане,упойката е в по-малки количества,за да може все пак да се усеща родовия процес.
лекарят ми каза на един по-късен етап:"видя ли ги как раждат,упойките им отпускат мускулите и изкарват бебетата,като тапи!",това по повод моето не желание за упойка при първото раждане.Редактирано 1 пъти последният път 18.04.2007 02:10.

Re: СПИНАЛНА И ЕПИДУРАЛНА УПОЙКА!
Изпратено: vives (IP регистриран)
Дата: 18 April, 2007 09:41

Не е вярно че при нормално раждане се слага спинална упойка може но в много редки случай просто упойката има време на траене и това е около 1 час никой не може да ти гарантира че за този 1 час ще родиш особено ако пък ти е и първо раждане. Точно при този вид раждане се използва епидуралната за да може на интревали от време да се вкарват чрез катетър по малки дози от упойката!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.