Кулинарен : © Български Бебе Център
Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: venn (IP регистриран)
Дата: 12 July, 2012 18:00

Скъпи кулинарни фурии, искам да се допитам за вас относно нещо наглед просто, но на мен не ми се получва.... Как печете кекс на фурна с вентилатор? Имам предвид - горе долу къде поставяте решетката, на колко градуса, с или без вентилатора, отгоре и отдолу наведнъж или първо отгоре, после отгоре?!

Фурната ми е нормална, електрическа с вентилатор - има и опция без. Ползвам си я почти 2 години и нямам проблеми ни с баници, нито с месеници и др. тестени печива, нито месо, манджи... обаче кексовете ... карам го на късмет eye rolling smiley Обикновено ми стават тикляви, независимо от рецептата - и съвсем обикновен с мляко, и какъв ли не. Сменях форми, тави... нъц misli Май само пандишпана ми става всеки път, другото е "спорт тото" sram Пробвах и с "Финтилатор", и без... първо да пека отдолу, после отгоре или направо горе и долу, не, та не...
Кажете вие как процедирате?!
Редактирано 1 пъти последният път 12.07.2012 18:01.

Re: Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 12 July, 2012 19:00

Вен, важното е да се пече на 180 градуса, по възможност без вентилатор. Аз премествам решетката в долния край на фурната и пека така 30-40 минути. След това време можеш да преместиш кекса с решетката по средата и да довършиш печенето /може да намалиш до 160 градуса/. Ако отгоре се запече бързо, можеш да покриеш с хартия за печене. След това следиш за готовността му до суха дървена клечка.
Важно е поне 20-30 минути да не отваряш фурната.

Администратор

Re: Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: venn (IP регистриран)
Дата: 12 July, 2012 21:23

Благодаря ти Евка!!!! cvetia Знаех си аз, че вероятно проблемът ми е вентилатора... Ще постъпя както ме посъветва и ще докладвам за резултата smiling smiley С фурната на мама /но тя е обикновена/ съм изпекла какви ли не кексове, тази нещо ми се опъва grinning smiley

Re: Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: Ralipilote (IP регистриран)
Дата: 13 July, 2012 22:05

Макар и късно и аз те съветвам без вентилатор.пускам да пече едновременно отгоре и отдолу и аз го слагам на най ниското на,180 и пека ок 40мин.

J'aime la vie! ma famille, mes amis, la glace vanille et surtout les " gens biens" quels qu'ils soient, quoi qu'ils fassent, quoi qu'ils gagnent!!je déteste les opportunistes, les cons, les radins et surtout l'ignorance des autres! AIMER!!

Re: Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: mama2008 (IP регистриран)
Дата: 18 July, 2012 21:12

Вен, и аз бих те посъветвала без вентилатор. Вентилаторът изсушава яденето или пък бързо препича кекса и нищо не се получава. Вентилаторът го пускам колкото да ми загрее по-бързо фурната и после си пускаш нормалната печка, т.е. отгоре и отдолу да пече (иначе аз си имам опция за печене на кекс) Само, че аз пека кекса на 160градуса и след 15-тина минути го слагам на 180 градуса. Предпазвам се от бързо препичане. Защото при мен на 180 градуса бързо ми "смърва" кекса.
Другото нещо, на което бих ти обърнала внимание (не ми се сърди, но имах една позната, която така правеше и винаги имам предвид, когато на някой не му се получава кекса) е, коя съставка след коя слагаш и колко време си бъркаш кекса? Мойта позната не правеше разлика дали първо ще са яйцата със захарта или първо ще сложи брашното, после олиото и т.н. Ами май това се сещам, за което може да не ти стават кексовете.


Re: Печене на кекс във фурна с вентилатор
Изпратено: konova (IP регистриран)
Дата: 19 July, 2012 18:59

Вен, не знам какво да ти кажа, мила.Явно работата не е в майсторлъка ти, щом са ти ставали кексовете преди.Аз кексовете с набухвател така ги претупвам , че чак ме е срам.Бъркам в една купа всичко и готово.Ни брашно сея, ни деля на сухи и мокри съставки.Пека на умерена фурна загрята предварително.Нагласям копчето м/у 150 и 200 градуса, значи е 175/изтрили са се чертичките даже/.Пандишпанчетата гледам да бухнат хубаво предварително и ако имам съмнения, слагам малко бакпулвер.......и си бръмчи вентилатора.....докато му се завие свят.В занималнята пък установих/там печката е по- маркова thumbs up smiley /, че 200 градуса са перфектни, а не 160-180.Никога не включвам първо отдолу, после отгоре.Пека поне на 4 пръста разстояние от дъното на фурната.
Като момиче не смеех да пека дебели кексове и предпочитах тънки блатчета в голямата тава на печката.Става за минутки и няма ядове.После слепвам на пастички, или завивам на руло.
С нищо не ти бях полезна, то се вижда, но те съветвам да бъркаш смело и да стъпиш на врата на тази фурна.
Успех!


Мисис "Кулинарна фурия 2008"
Изненадите на Мери ПопинзСъжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.