Детство : © Български Бебе Център
Библиотека "ДЕТСТВО" vnimanie
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 26 January, 2007 10:46


Инфо - дете


Възпитанието на децата е една от най-трудните и най-отговорни задачи в целия свят, за която вие можете да се чувствате най-малко подготвени. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се справите с възпитанието, поставяйки сиотговорности, които ще Ви направят по-подготвен за родителската роля.


повече
Първо юношество - първа част
Възрастта на първите стъпки, за която говорихме, започва, когато детето ви проходи, тоест на около една година и продължава горе-долу до края на втората година.

Първо юношество - втора част
Съществуват две фази в овладяването на езика: пасивна (разбира­не) и активна (говорене). От една до двегодишна възраст преобладава пасивната, но между две и три години се налага активната.

Тригодишното дете
Да започнем с тригодишното дете. То е много по-уравновесено и само по себе си, и в отношенията си със заобикалящия го свят. Извършило е прехода между бебе и дете.

Когато всичко, което чуватe е “НЕ!”
Вие молите двегодишното си дете да дойде при вас. Вместо това то поглежда към вас, разтърсва глава и крещи “НЕ!”

Нашето дете е избухливо
Те хапят, удрят, дърпат – някои деца се развиват като истински разбойници. Така можете да помогнете срещу агресивността на рокаджиите на пясъчника.

Как да научим децата си на ред
Подът е покрит с кубчета, автомобилчета и плюшени играчки. Страхотно място за игра – намират децата. Пълен хаос – родителите.

Нощни страхове
В средата на нощта сте събудени от вашето дете, което пищи от неговата стая. Втурвате се да видите какво не е в ред и го намирате седнало в леглото с празен втренчен поглед и много развълнувано

Спорт и упражнения за деца
Някой деца стоят в страни от спорта, защото се боят от неуспехи или лесно се разстройват.

Лечение с любов
Уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия, педагогика и на опита на народната медицита, помага на майките да се справят с болшинството детски болести.

Баба, дядо и внуче - една специална връзка
Ако вие някога сте се обърнали към вашите родители, родителите на вашият партньор, или по-старите роднини за помощ и поддръжка относно тяхното внуче, вие вероятно сте забелязали, колко щастливи могат да бъдат те.

Битките за лека нощ и как да бъде наистина лека за всички
Слагате детето в леглото в 8 часа, прегръщате го и го целувате и му пожелавате приятни сънища.

Съня на вашето дете – кога и колко
Изискванията за продължителността на детския сън включват в себе си диапазон от часове, базиран на тяхна възраст, но помнете, че вашето дете е уникален индивид с отделена индивидуална необходимост от сън.

Какво ще ядем днес?
Децата се различават по нуждите си от храна и усещанията, свързани с нея. Някои са големи лакомници, докато други са придирчиви. Някои деца винаги ядат по много, другите изяждат малки количества, но по-често през деня.

Деца придирчиви към храната
Много от децата минават през периоди на придерчивост към храната и това е нормална част от растежа. Децата често искат да ядат определени храни, в определено време и по определен начин, който е сигурен и добре познат за тях.

Четенето заедно
Изследванията са установили, че ако започнете да четете на детето в ранна възраст действително повишава коефициента на интелигентност.

Как телевизията се отразява на Вашето дете?
Няма никакво съмнение - телевизията може да бъде страхотен учител и домакин, ако я гледате заедно с Вашето дете. Но въпреки нейните преимущества, телевизия може да бъде пагубна.

Зодиакa и любимите занимания на децата
Игри с топки, каране на велосипед, спортни и други подобни подвижни игри доставят радост на малкия Овен.

Как да помогнем на детето да приеме развода?
Разводът е стресиращ, както за родителите, така и за децата. Въпреки, че емоционалните реакции на децата зависят от тяхната възраст по време на развода, много деца изпитват чувство на тъга, гняв и тревога - и не рядко тези чувства оказват влияние върху техния характер.

Защо децата стават агресивни?
Представете си следната ситуация – стоите и гледате малкото си ангелче от вратата на детската градина и си мислите колко сте щастливи, че го имате. И изведнъж то замахва с ръка и удря някое дете по носа.

Как да научим детето на честност
За едно двегодишно дете линията между истина и измислица е много неясна. Докато не стане на 3-4 години, вашето дете няма да е в състояние да разбере концепцията за истина – нещо, което почива на факти – и затова то няма да разбира и какво е лъжа.

Как да научим детето на уважение
Да се опитвате да получите уважение от двегодишното дете е все едно да опитвате да вземете кръв от камък.

Сексуалното образование на децата
Вие не можете да избегнете разговорите с детето си за секс, дори само заради умственото здраве и настройката на детето.

Полово малтретиране на деца
Полово малтретиране на деца е термин, който е използуван когато нарушителят, който е или не е член на семейството, използува дете за задоволяване на свое сексуално удоволствие.

Ревността между децата
Един от най-травматичните периоди в живота на вашето дете може да бъде появата на бебе в семейството. За него, адаптирането към новия член на семейството може да бъде твърде трудно и стресиращо.

Ревността у децата
Всеки път, когато малко братче или сестриче се появи в семейството, детето ви реагира по определен начин. Изобщо не вярвам на майка, която ми казва: „Томи обикна сестра си още от първия ден", защото това е психологически невъзможно.

Позитивно родителство
Като родители, основната ни роля е да даваме пример и да предложим добър модел, към който нашето дете да се обръща, защото колкото и да не ни се иска да го вярваме, крушата не пада по-далеч от дървото.

Да се научим да казваме "Довиждане"
Когато се опитате да прекрачите прага на вратата, вашето дете започва да плаче, рита, и крещи. Вие можете да се почувствате виновни за това, че излизате и притеснени от поведението на вашето дете в този момент. Но какво може да направите?

Детето в училище
Много хора мислят, че училището е само място, където детето се научава да чете, пише, смята, запомня факти от географията, историята и науката. То е много повече.

Да помогнем на децата в училище
Децата, които изпитват силна тревога при мисълта за полагане на изпит, често убеждават сами себе си, че ще се провалят.

Внушаване на любов към ученето
Децата, които имат широка база от знания и подготовка по много предмети, ще намерят училището и ученето за по-лесни и по-интересни от останалите деца.

Медицински манипулации в детската възраст
Медицинските манипулации в детската възраст са процедури използвани в медицинската практика, както при болни, така и при здрави деца. Чрез тях се извършва диагностициране, лечение и профилактика на някои заразни заболявания (като шарките, например).

Какво представлява плоското ходило
Ходилото се състои от 26 кости и изпълнява две значително различни роли.

Защо някои деца завъртат стъпалата си навътре при ходене
Много често след прохождането на детето родителите забелязват,че то завърта ходилата си навътре.

Децата и подстригването
Защо децата ни се страхуват от подстригване? На този сложен въпрос (твърде непонятен за нас) може би само те могат да отговорят. Как бихме могли да им помогнем за да не изпитват ужас?

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Новият чл. 167а от КТ урежда от 01.08.2004 г. правото на всеки от родителите (осиновителите) при поискване да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, което не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.

Разяснение на Законът за семейни помощи за деца
Законът за семейни помощи за деца урежда условията за придобиване правото на тези помощи и за тяхното предоставяне.

Писмо до моето дете
Присядам тихо до леглото на моята малка дъщеря и я наблюдавам. Взирам се и в полумрака, различавам малкото отпуснато телце.

Двуезичие при децата. Двуезично обучение в ранна възраст
За някои, обаче, двуезичието означава еднаква способност да се използват и двата езика в комуникацията. За други двуезичието означава способност за комуникация и на двата езика, но с по- добри умения по единия от тях.

Срещата на детето с първия чужд език – кога, къде и как
Дали да се учи чужд език днес вече изобщо не е въпрос, който трябва да бъде обсъждан.

Тръгване на детска градина
Тръгването на детска градина е повратен момент както в развитието на детето, така и в отношенията ви с него.

Как да предпазим малкото дете от нелепи инциденти
През първите години от живота на детето често стават произшествия, които могат да бъдат предотвратени ако родителите се отнесат с нужното внимание към условията и причините които ги предизвикват.

Същност на детските игри
За да се види същността на детската игра, е необходимо да се анализират тези нейни черти, които характеризират всяка човешка дейност, и същевременно да се очертаят специалните особености на играта като дейност на детето.

Видове игри
Детските игри са много разнообразни. Правени са различни опити за тяхното класифициране.

Играта като развиващ фактор
Значението на детските игри за развитието може да се разбере както на теоретическа основа, така и на базата на непосредственото наблюдение над игрите на децата.

Нощните страхове при децата от предучилищна възраст
Посред нощ детето започва да плаче и да вика, като че ли е в паника, по средата на някой сън. Понякога детето изплашено вика някой възрастен.

Защо ме излъга за Дядо Коледа?
Когато детето научи ужасната истина за Дядо Коледа, първите въпроси, които стоят пред него са свързани с големи притеснения. В общи линии те се въртят около следното: Ще бъде ли Коледа някога същата? Защо всички възрастни около мен ме лъжат? И дали не ме лъжат и за много други неща?

Ласкавото възпитание
Този метод е съвсем естествен и прост, не изисква специални знания и умения. Какво по-просто от това да обичаш детенцето си, частичката от теб? Но в нашето “напреднало” време за много родители е толкова сложно да обичат децата си!

Приучване на детето левичар и подготвянето му за училище
Вече сте на ясно, че детето ви е левичар. И неволно си задавате въпроси: „Как ще живее в свят, направен за дясна ръка?”, „Трябва ли да го приучваме?”

Левичарят – човекът загадка?
Обикновено доминира една от двете половини, освен това нещата са кръстосани, т.е. дясната половина на човешкото тяло се управлява от лявото полукълбо на главния мозък, а лявата – от дясното.
Редактирано 2 пъти последният път 30.06.2009 21:08.Тази тема е затворена.