Детство : © Български Бебе Център
Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 1 May, 2007 15:32

Здравейте!
синът ми е на 2г 6 месеца.От около 2 месеца ака на 4-5 дни и то много трудно,но когато се изака,акото не е твърдо.Яде много супи,пие течности,плодове.Затова си мисля,че проблема е психологически,но все пак не съм специалист.Като му се доака, започва да подскача,казва ми,но отказва да ака.Иска на гърнето,водя го,сяда и веднага става.После иска на тоал.чиния-отиваме там,пак става и казва,че не иска да ака.От известно време е без памперс-свикна много бързо с пишкането,но ака само в памперса.Не съм го насилвала изобщо да ака на друго място,но сега отказва и в памперса.
Моля ви пишете,ако имате опит или можете да помогнете.
Благодаря Ви![color=darkred][/color]

Re: Трудно акане
Изпратено: deni_81 (IP регистриран)
Дата: 1 May, 2007 15:44

Както казваш и на мен ми се струва,че е на психическа основа проблема.За някои проблеми съм се обръщала към психолог.Направи го и ти.Мисля,че ще ти даде адекватно разрешение на проблема.Не знам дали ще може някоя мама да те посъветва конкретно.Щом се храни добре....Или изчакай търпеливо и с много подкрепа и обяснение да отмине пози период и детенцето да свикне само.

Re: Трудно акане
Изпратено: oli (IP регистриран)
Дата: 1 May, 2007 17:24

Аз мисля,че всъщност детето расте и сега осъзнава какво става-а това го плаши!Дъщеря ми беше така-тя бягаше обаче като видеше какво е сътворила в гърнето!Съвет не мога да ти дам,може и с лекар да се консултираш!Дано бързо преминете през това! smiling smiley

Re: Трудно акане
Изпратено: Krassy (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 05:43

Ние имахме абсолютно същия проблем. Когато свалихме памперса нямаше проблеми, но когато се изместихме в нова къща запо4на проблема, то4но както ти го описваш. Казва, 4е има ако, но се стиска и неиска да го пусне да излиза, големи ревове бяха и 4удеса. Какво правех аз; когато усещах, 4е идва момента, хващах Раян, свижах му кра4тата в разкра4ено полужение и така се изакваше, защото неможеше да стиска по-този на4ин. Отмина за около 3-4 месеца, но голям зор беше. И дита пазихме и на специален сироп беше, но без ефект. Хубаво би било да се консултираш с лекар също.My flickr

www.CapturedMomentsByKrassy.com

Re: Трудно акане
Изпратено: симона (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 08:46

И при нас е така откакто се роди бебето sad smiley . Вече 4 месеца, но напоследък виждам подобрение. Айде да минава kitka

*******
ezik Не се комплексирайте, нормално е един Водолей да е по-умен от вас- една от отличителните му черти е абсурдната интелигентност!!! than you
*******

Re: Трудно акане
Изпратено: ravena (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 09:35

Явно е на психическа основа. Да не би някой да го кара да се срамува от това, че ходи в памперса? (Някой да му подмята, че е твърде голям - баба, дядо, по-голямо дете или друг човек?) Може би води някаква вътрешна борба душичката. Хем му се иска да ходи на гърне или тоалетна, защото така трябва, хем не може... а и в памперса не бива, защото е голям... и нищо не се получава.
Поговори с него, ако може да говори - да ти обясни какво чувства, ако не - ти му задавай различни въпроси и той само да ти отговаря.
Пожелавам ви успех!

Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 15:10

Благодаря на всички за съветите.Днес ходих при нашия педиатър и той си обади на психоложката.Мнението им е ,че детето се опитва да ни контролира/мен и баща му/ като отказва да ака и гледа нашите реакции като каже,че му се ака и ние хвърчим като луди-в банята,на гърнето,слагаме памперс....Отказва да ака, защото ако се изака, все едно,че ние сме победили.Казаха, че е нормално,защото сега изгражда характера си.по този начин привлича внимание/въпреки че такова не му липсва/.посъветваха ме да не му говоря изобщо на тази тема,като каже ,че му се ака,да му казвам-ами акай тогава и да не му изпълнявам прищевките като иска в банята,на гърнето,а просто да му върна памперса,докато се нормализират нещата.Сутрин и вечер по 1 лъжичка дуфалак-казаха,че е безобиден-и ще не ще ще се изака.И още нещо-не искал да се разделя с акото,защото си е негово.посъветваха ме да му купя пластелин, да се поизцапа малко,защото той е голям чистник,все се бърше като се нацапа и това имало значение.
Не знам какво да мисля,надявам се нещата да се оправят скоро....Благодаря ви още веднъж

Re: Трудно акане
Изпратено: renni (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 15:20

Съвет въобще не мога да ти дам,защото смятах да пускам абсолютно същата тема! confused smiley При нас, обаче храната е предимно суха,защото от известно време насам моята дъщеря отказва да яде всичко,което се яде с лъжица,но все гледам да я излъжа да хапне малко супа,таратор или нещо по-течно.Та по темата и Бояна започна да ака на 3-4 дни и по същия начин като усети напън започва да стиска и да плаче...големи усилия ми струва да я накарам да се изака и смятах да говоря с доктора и,а сега ще следя темата с интерес и Ани,ако имате някакъв напредък-давай рецептата! kiss


Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 2 May, 2007 15:29

Renni,надявам се да има резултат от това, което ме посъветваха лекарите.ще пиша непременно,но ако искаш се посъветвай и ти с доктор или психолог,но не я води нея,защото психоложката каза,че тръгна ли с детето на консултации,просто проблема ще се задълбочи.затова отиди сама и разкажи всичко подробно и откога е започнал проблема.Питаха ме такива неща,които не съм предполагала,че може да имат някаква връзка с акането.пожелавам ти успех и дано всичко се оправи бързо,защото е голяма мъка

Re: Трудно акане
Изпратено: alex® (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 14:54

здравейтеsmiling smiley
И ние имаме абсолютно същия проблем. !Дъщеря ми е на две годинки и 8 м. От преди 2-3 месеца махнахме памперса, където си акаше безпроблемно. Сега обаче е някакъв кошмар. Ака й се обаче се стиска и подскача като обезумяла и реве, тръшка се...Водих я на лекар, той ми изписа лактолоза(сироп4е, много хубаво било,правело акото на каша и т.н.). Да ама не пихме го 10 дена без резултат. На два пъти пи и рициново масло с мед.
Ходихме и на хирург, защото се съмняваха да не би да има фисура (цепка) на дупето 4е да я боли. Еми нямаше. Той ни препоръча диета и изписа свещички "Безикодил" (в краен случай), а също и крем4е "лидокаин" да я мажем преди да се изака.
Сега сме на абсолютно разхлабваща диета с много сокове, диня, пюре от сливи, хляб тонус, овесени ядки и пр.мляко, супи, салати...Няма резултат, стиска се и това е, ака със свещичка сега и пием дуфалак сутрин и вечер.
А самото акане е просто трагедия. Сяда пищейки аз я прегръщам и успокоявам. А тя само повтаря "Няма сташно, няма сташно". Става, пак сяда, подскача... Но не може да избяга от ефекта на свещичката и най накрая се напъва цялата и си свършва работата, като същевременно ми вика "Мамо ти не гедай!" И аз не гледам...И като свърши всичко все едно съм я родила още един пътsmiling smiley
Много е трудно, наистина психясахме с това акане!
Сега лекаря й ни каза че след известно време ако продължава проблема ще ни прати на рентген. Изчакваме за сега!Ох!
Успех на всички с подобен проблем! Дано по-бързо се нормализират нещатаsmiling smiley

П.С.Забравих да спомена че като се изака взимаме един молив и почваме да мушкаме акото уж да види че не е страшно. Правим акота от пластелин и изакваме играчките...Незнам!

Редактирано 1 пъти последният път 14.08.2007 16:06.

Re: Трудно акане
Изпратено: Baby (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 15:22

Колкото повече се "взирате" в проблема, толкова повече той ще се задълбочи. Моята дъщеря беше така, но се опитвах да не броя изхожданията й, да следя през колко дни са и какви са като консистенция. всичко отмина, сега няма никакви подобни проблеми, а и аз съм сигурна, че това е физиология - при всеки е различно. Успех!

Администратор

Re: Трудно акане
Изпратено: dudididi (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 17:06

Милата душица,дано скоро се оправи!
Диетата не помага ли?People stop fighting,аngels are crying .We can be better!Love is the answerРедактирано 1 пъти последният път 14.08.2007 17:06.

Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 17:25

Здравеите! Отдавна не сам писала за нашия проблем,но днес като видях написаното от alex пак си припомних каква мъка беше.Беше,защото при нас отмина след като последвах всички съвети на доктора.Вече малкия не го е страх да ака.Е1все още му слагам памперс,за да си свърши работата,но поне не го е страх от самото акане.Около 2 седмици му давах дуфалак,после спрях, защото той започна да ака почти всеки ден.Като каже,че му се ака,му слагам памперс и без да му говоря нищо ,сам започва да ака.Не искам да избързвам с гърнето,защото ме е страх да не започне пак да се стиска, а и докторът ми каза да го оставя, да не му обръщам внимание и сам ще поиска да седни на гърнето.Между друготo,alex,за тези свещички,докторът ми беше казал,че са много силно вмешателство и просто в много краен случай да се слага.Ако и даваш Дуфалак сутрин и вечер ,просто няма как да не се изака на 3-4 ден.Хснс беше точно така и аз от страх да не се натрови или не знам от какво,му сложих един път свещичка,но е много гадно.Съвсем в началота,може би 3 дни не беше акал или повече,давам му Дуфалак и точно както ти го описваш,стиска се ,подскача и не и не.Тъкмо си мислех, че това дете каквото и да му давам никога няма да се изака и понеже вечер го мия като стъпи на капака на тоал.чиния, че така ми е най-удобно,като застана прав и започна да се напъва,натрупа на капака на тоал.една купчина smiling smiley))

Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 17:31

И аз като теб,взимах акото с тоал.хартия и му давах той да го изхвърля.Иначе само гледаше да си легне,за да не ака.И досега ака прав.И аз като го усетя,че му се ака ,слагам му памперс и започвам да го разкарвам да ми носи разни неща и той като се поразходи,изведнъж застива в една поза и свършва работа.Ако му кажа-хайде акай-ъпсурт е да се изака.
При всяко дете е различно,но при мен просто с игнориране на проблема,нещата се решиха.Надявам се и при вас да се реши.Успех!

Re: Трудно акане
Изпратено: mery (IP регистриран)
Дата: 14 August, 2007 17:40

Baby Написал:
-------------------------------------------------------
> Колкото повече се "взирате" в проблема, толкова
> повече той ще се задълбочи. Моята дъщеря беше
> така, но се опитвах да не броя изхожданията й, да
> следя през колко дни са и какви са като
> консистенция. всичко отмина, сега няма никакви
> подобни проблеми, а и аз съм сигурна, че това е
> физиология - при всеки е различно. Успех!
>
>Не знам дали някога съм споделяла тук-едва ли!Никога не съм го смятала за проблем, и ето с времето това отшумя!


smiling smiley

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Re: Трудно акане
Изпратено: Geiza (IP регистриран)
Дата: 17 August, 2007 09:32

И ние имаме проблем с акането,но не се стиска,просто го прави в гащите.СЕди на гърнето,уж и се ака,казва че няма ако,става обува гащите и се нааква там.Почва да плаче че щяла да си изцапа крачетата.Или ми казва че и се ака а вече е почнала да ака.Нещо я плаши акото,гнус я е от него,мирише и.Вчера ми казва-"Нааках се,хората ще се смеят".Всеки път като отива на яслта сама си повтаря че ще каже на лелята да и даде гърнето,но почти винаги има наакани гащи,добре че ги запират.Почти винаги ака по време на следобедния сън в леглото,може би за да не я види някой.С пишането няма проблем,даже вече се стиска и не трябва да и напомням,сама казва,взема гърнето,събува гащичките,пиша,ходим заедно да го хвърлим и измием.И на яслата си казва,няма вече напишани гащи.
И аз гледам да не обръщам внимание,не и се карам вече,знам че този период ще отмине,и с други родители сме говорили,много дечица правят така.

www.bg-mamma.com

Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 17 August, 2007 15:31

Явно,че при доста деца го има този проблем.От около 1 седмица малкия спи вече и през нощта без памперс.Няма никакъв проблем,но продалжава да си иска памперс само ,за да се изака.От есента тръгва на детска градина и смятам дотогава да оставя нещата така.Надявам се,че там ще се оправят нещата като види,че всички деца акат на гърне.И като няма кой да му дава памперс,ще свикне.Надявам се и при вас скоро да се реши проблема.Ако има напредък,ще съм благодарна,ако пишете.

Re: Трудно акане
Изпратено: Ani78 (IP регистриран)
Дата: 19 August, 2007 15:04

Здравейте!
Много съм щастлива и реших веднага да ви се похваля!Снощи малкия поиска сам гърнето ,седна и си свърши работата без никакъв проблем.Толкова беше щастлив,че е акал в гърнето като големите батковци,че тичаше из цялата къща с пълното гърне да го показва на баща си.Реших да не бързам да се радвам,че може би е случайно и еднократно.Но тази сутрин,след като закуси,изведнъж започна да вика-мамо,ака ми се,бързо дай гърнето.Дадох му го,седна си човека и пак се изака.Не мога да повярвам,че стана така от само себе си,без да го карам аз и да го насилвам да сяда на гърнето.Дано отсега нататък да няма проблем и да продължи така.
Пожелавам на всички с подобен проблем успех мното скоро!

Re: Трудно акане
Изпратено: alex® (IP регистриран)
Дата: 21 August, 2007 13:14

Нашия проблем с акането продължава, въпреки диетата...
Последния път ака на 4тия ден, като предната ве4ер и дадох 5мл. рициново масло с мед - без резултат. На следващата сутрин след закуска пак й дадох рециново масло, пак без резултат...Вечерта й сложих свещичка и след голям рев милото се изака...
незнам какво да правя, сега мисля да спирам всякви сиропи,масла, свещичките и да я видя кога ще се изака.
Имаме и нов проблем - има възпаление на бъбреците. Пие ЦЕФЗИЛ. Докторът каза, че възпалението е възможно да е и от задържането на акото...
Опитвам се да се въоръжа с търпение, спокойствие и здрави нерви, че доста се изтормозих напоследък покрай малката!
успех на всички ви! smiling smiley

П.с.Мисля че "напипвам" вече правилното отношение към проблема с акането.Един път много ми беше писнало от ревовете й и изобщо нито я гушках нито я успокоявах, просто й казах да сяда и да се изака на гърнето, а аз през това време си вършех някаква работа на компа... И само този път се изака с много малко рев...Знам, че всичко ще се оправи все някогаsmiling smileyУча се!

Редактирано 1 пъти последният път 21.08.2007 13:22.Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.