Седянка : © Български Бебе Център
За смъртта .....
Изпратено: petia (IP регистриран)
Дата: 16 May, 2012 19:35

Синът ми е на почти 6 години и вече за втори път за последния месец идва при мен видимо притеснен и плачещ.Когато го попитам какво има ми казва" Мамо аз не искам да умирам!".Първият път беше през ноща и си помислих , че може би е сънувал нещо,че е резултат от тези телевизионни филмчета които гледа и там постоянно някакви хора-чудовища се бият /то друго за децата май не дават/, но днес се е случило на обяд в детската градина, когато е легнал на обяд да спи. Явно много се е разстроил,леличката го е изпратила да се измие и след това е заспал.Самият той ми го разказа току що, след като отново се разплака и ми каза, че не иска да умира.Много се шокирах,Обясних му че той е толкова малък, няма да умре, ще живее дълго още, ще има свои деца, ще порастне и ще помага на татко си да работят заедно,но той ми казва, че всички хора умират и че и той ще умре.Много съм притеснена, опитвам се да разсея вниманието му с други неща, но той е много чувствителен и знам, че това няма да е последния път, когато отново ще се сети за това. Опитах се да му кажа,че хората не умират, а просто отиват на друга планета и там живеят отново заедно, но той ми казва, че това са само техните ангели...Просто се чудя откъде това се е забило в главата му.Не сме имали смъртен случай в семейството скоро, не говорим в къщи такива неща,не коментираме изобщо смътр или болести пред децата и все пак... Първият път ми каза, че най-добрият му приятел , с които играе пред блока, му е казал, че всички хора някога умират и че и той ще умре.Какво да правя,ето и сега дойде да ме пита, там горе ще можем ли да летим...Явно това е нещо,което е ангажирало цялото му съзнание.Искам детето ми да расте здраво физически /слава богу е здрав/ и психически също.

Re: За смъртта .....
Изпратено: Ralipilote (IP регистриран)
Дата: 16 May, 2012 22:18

Петя, много се натъжих като четох редовете ти.
В университета учихме психология-за тази възраст са типични точно тези детски страхове-единият е страх от смъртта, другият е страх от изоставяне. Единственото за което се сещам е примерно да гледате цар лъв заедно. Най-добре според мен би те посъветвал детски психолог. Гушкай го по-често и кураж!

J'aime la vie! ma famille, mes amis, la glace vanille et surtout les " gens biens" quels qu'ils soient, quoi qu'ils fassent, quoi qu'ils gagnent!!je déteste les opportunistes, les cons, les radins et surtout l'ignorance des autres! AIMER!!

Re: За смъртта .....
Изпратено: Kristi (IP регистриран)
Дата: 16 May, 2012 22:25

Моят син е на абсолютно същата възраст и наскоро си водихме същите разговори. Баба ми живееше с нас преди да почине и една вечер ме попита защо хората като отидат на небето не се връщат повече. И след това последваха същите думи как той не иска да умре. Приказвахме си доста, гушкахме се и нещата поотминаха. Моят съвет е като отвори тази тема, постепенно да го разсееш с друга тема за разговор - нещо предстоящо и любимо като ходене на море например..

Re: За смъртта .....
Изпратено: beibifeis (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2012 00:12

А Дисни ченъл да гледате?На вид безобидни филмчета,а такива неща се изказват,уж под формата на смешки...Знам за ангелите,знам за зомбитата,знам какво ли не още,покрай децата ми (син на 9 и щерка на почти 6г.).
Петя,към момента,не е притеснително,че детето изразява своя страх от смъртта.Би трябвало да отшуми от самосебе си.Ако това не стане,а започне да пречи на ежедневието,тогава се обърнете към детски психолог.Ако се стигне до там,би било добре да вземете под внимание и въпросите зададени към вас-започва се от бременността,отглеждането на детето до тръгването на градината,как е преодоляло тази раздяла,каква е била атмосферата в семейството покрай раждането и отглеждането на бебето.Дали скоро е боледувало или пък, дали е боледуващо дете(тревогата на мама е важна).Дали детето е плашено с нещо,наказвано.Спи ли самостоятелно,нощтната лампа...Това са важни въпроси и дават насоки.Ако се пропуснат,по-добре е да се ориентирате към друг специалист.
Но, засега нямате причина да стигате изобщо до там.
Първо,много добре е ,че сте си поговорили,нищо,че детето отрича(особено ми хареса това,колко работа има да свърши детето на този свят).
Сега ми хрумва,че бихте могли да разгледате "смъртта" на едно кубче лед.Детето да го пипне,после го разтопете(но не влагайте мистика и драматизъм,а погледнете от смешната му страна),когато ледчето е "умряло" вече,нека отново детето докосне водичката.Полейте цвете.Кажете,че всъщност ледчето продължава да съществува и бихте могли да поговорите за това,че е едно и също нещо в различни състояния и че така се случва и с човек.Не избягвайте думите смърт,умрял-ползвайте ги.
Има разни техники за справяне със страхове,но най-често се ползва рисуването.
Детето може да нарисува смъртта.Нека даде воля на въображението си,но нека и после да обясни кое, какво е,а да не се интерпретира от родителя.
После,можете да украсите рисунката със смешни неща-панделки,къдрички (да погледнете от забавната страна)или пък, да нарисувате решетки и да "затворите" лошият страх.Друг трик е да унищожите рисунката(да я изгорите,да я затиснете под тежък камък,да я пуснете в буйна река) и така визуално да заличите и страха.
Иначе,аз бих си дала малко почивка,бих го спряла от градина за 2-3 дни,бихме ходили на интересни места и винаги бих повтаряла колко го обичам,да го гушкам без повод,да го хваля за дребни нещица.Нека усеща и чува,че мама е до него и винаги ще го закриля.


Re: За смъртта .....
Изпратено: Tania Grab (IP регистриран)
Дата: 20 May, 2012 20:08

Последните съвети са супер, това с леда ми хареса.
И аз си го имам един чувствителен 6 годишен юнак. Не подминаваме темата за смъртта, важното е той да види, че мама и тати не се страхуват от нея, винаги сме усмихнати, когато обсъждаме темата. Говорим често за рая и как там ще може да прегърне лъв и да се надбягва с гепард без да се страхува. Знае, че там няма страх, сълзи и болка, улиците са от злато (дотук чисто библейски) и че има фонтани от шоколад и планини от пържени картофи (наша интерпретация smiling smiley) Засега работи smiling smiley
Внимавайте с филмите, повечето анимации все едно са наркомански халюцинации... Ние сме изцяло на ДВД филми, само така мога да имам контрол над това, което гледат.

Re: За смъртта .....
Изпратено: petia (IP регистриран)
Дата: 21 May, 2012 19:43

Нещата при нас се поуспокоиха/ слава богу/,от онази вечер не се е сещал или поне не го е изразявал външно.Надявам се да отмине този период и детето да е по-спокойно. Много ви благодаря за безценните съвети,бяха ми от полза и самата аз се поуспокоих, вече мога да разговарям с него на тази тема без и аз да се разплаквам.Опитвам се да ограничавам телевизията, игрите на компютъра са на Супер Марио, пъзели и оцветяване,филмчетата са от типа на Ледена епоха...В момента моделираме с пластелин...Следващата седмица излизам отпуска и съм му обещала малка почивка и разходки само за нас двамата...Самата аз съм по-сигурна и по-уверена, че мога да се справя с проблема.Благодаря ви още веднъж!

Re: За смъртта .....
Изпратено: Tania Grab (IP регистриран)
Дата: 22 May, 2012 04:43

Браво, малко по малко ще се нареди пъзела в главичката му smiling smiley Сега чакаме ред на неудобните въпроси winking smiley

Re: За смъртта .....
Изпратено: konova (IP регистриран)
Дата: 22 May, 2012 23:26

Здравей Пети!Сигурна съм , че всичко ще бъде наред и детенцето ще се успокои.И моят голям син на 6 годинки го преживя.Освен за собствената си смърт, се тревожеше , че и аз ще умра.Някой в градината му беше казал , че на майките кръвта изтича и умират.Той вече беше грамотен и скришно беше разгледал снимките /и прочел текстовете под тях, разбира се/в книгата на Лоранс Перну "Аз чакам дете".Тайнството на зачатието и новият живот така го грабна, че забрави за смъртта.Питаше всяка бременна жена в кой месец е и надълго и нашироко разказваше какво точно се случва с бебето в момента.Върхът беше , когато успокои моя уплашена от предстоящото раждане приятелка."Бъди спокойна, всичко е толкова естествено......, а "мястото" е доста еластично.Пазя книгата с големи цветни илюстрации за неговата съпруга и дано може и нея да успокои сега /двадесетина години по- късно/.

Прекрасни моменти заедно и не забравяй , че Той е един голям човек, който може да понесе повече истини, отколкото ти се струва.Откривайте заедно големия пъстър цвят и се забавлявайте!


Мисис "Кулинарна фурия 2008"
Изненадите на Мери ПопинзСъжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.