Седянка : © Български Бебе Център
Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: GerganaS (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 08:42

Бихте ли ми казали? от подаването на молба до края..какво става?Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: bobi@ (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 08:45

Зависи по кой член и по коя алинея е подадена молбата. Има три варианта в този смисъл:
- по чл. 100 от СК - по взаимно съгласие, трябва да са минали 3 години от сключването на брака;
- по чл. 99, ал. 1 от СК - тежка вина;
- по чл. 99, ал. 1 във връзка с ал. 3 от СК - със споразумение, но без да се третира въпроса за вината.
Кажи ми кой вариант те интересува и ще ти разкажа всичко подробно smiling smiley.

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: GerganaS (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 08:49

и аз незнам кой случай..става въпрос за случай..мъжа пие..тормози жената..можеш ли да прецениш дали втория случай е удачен?Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: bobi@ (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 09:04

GerganaS Написал:
-------------------------------------------------------
> и аз незнам кой случай..става въпрос за
> случай..мъжа пие..тормози жената..можеш ли да
> прецениш дали втория случай е удачен?
>
>
>Да, по принцип при такива брачни провинения делото се завежда по чл. 99, ал. 1 от СК, като винаги има опция страните да се споразумеят по ал. 3 от същия член.
Молбата се подава в Районния съд по местоживеене на ответника /човекът, който подава исковата молба е ищец, а лицето срещу което я подава се нарича ответник/. Таксата за образуване е 12 лв. + комисионната на банката, в която се внася. Към молбата се добавят Удостоверение за граждански брак /оригинал/, ксерокс копия от актовете за раждане на децата /ако има такива непълнолетни/, копия от нотариални актове на придобити по време на брака недвижими имоти /ако има такива/, съдебни решения за регистрирани фирми /ако има такива/, докуметни за собственост на МПС, придобити по време на брака и 3 броя декларации, които ще даде адвоката на ищеца /продават се обикновено около съдилищата, но по принцип всеки бракоразводен адвокат има такива образци/.
Председателят на РС /Брачна колегия разпределя делото на състав, съответния съдия то минава на доклад и го насрочва или оставя без движение до отстраняване на нередовности /ако има такива/.
най-общо делото протича по следния начин: на първото заседание съдията дава помирителен срок и приканва страните да запазят семейството си. Абсолютна формалност, но малко съдии го пропускат. Ако ответника не желае да се развежда, започва да повтаря, че не иска да се развежда и помирителните срокове могат да станат няколко ...
На следващото заседание - по доказателствата - се събират писмени доказателства и се правят искания за гласни такива. Обикновено на всяка страна се допускат по двама свидетели. Правят се искания за експертизи /ако има нужда/. Призовават се социалните служби, за да изготвят становище. Делото се отлага и насрочва за друга дата, на която се изслушват свидетелите, вещите лица, може да се задават въпроси на страните по реда на чл. 114 от ГПК, изслушват се децата, ако съда прецени за необходимо и са навършили 10 годишна възраст, в присъствието на психолог, и ако съда счете делото за изяснено от фактическа страна дава ход по същество. Адвокатите пледират и съда чете определение, че ще се произнесе с решение срок.
Това е в най-най-общи линии.
С решението съда определя допълнителна държавна такса върху издръжката. При развод по вина, обикновено разноските по делото се присъждат на виновния за разторгването на брака съпруг.
И един съвет - задължително с адвокат да се води делото!Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: GerganaS (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 09:57

благодаря, мила.Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: bobi@ (IP регистриран)
Дата: 19 December, 2007 09:59

GerganaS Написал:
-------------------------------------------------------
> благодаря, мила.
>
>
>
За нищо! Ако те интересува още нещо - питай!


Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: kokky (IP регистриран)
Дата: 25 June, 2008 19:34

а ако се е стигнало до развод поради извънбрачна връзка на единия от двамата съпрузи,как трябва да подходи другия и как това нещо може да повлияе на краиния резултат.

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: Вера (IP регистриран)
Дата: 20 June, 2011 14:38

Искам да Ви попитам-едно семейство,в което мъжът тормози и създава напражение на жена си и на двете си пълнолетни и големи деца.Жената не може да се реши да се разведе,но дъщерята страда много от държането и непрекънатите обиди от страна на бащата.Физически тормоз е имало,но еднократно и преди време,тормозът е психически.Какво може да направи или съпругата или дъщерята?Благодаря,предварително.

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: Biserka (IP регистриран)
Дата: 20 June, 2011 17:40

След като "децата" са пълнолетни най-разумното решение да се изнесат.Какъв смисъл има след като са томозени психически да продължават да живеят в подобна атмосфера при положение,че са над 18 години?!Ако е имало физическо насилие -на момента в съдебна медицина,след това нормалната процедура.


[galeria.biberonbg.com]

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: suzigr (IP регистриран)
Дата: 26 June, 2011 08:18

Добро утро и от мен.Знам че въпроса ми е много директрен и незнам дали някой ще ми отговори,но ще питам.С мъжа ми имаме проблеми от години,които от няколко месеца станаха непоносими,стигнах дори до Анимус(предполагам че знаете какво е това)там бяха много любезни и ме посъветваха да се консултирам с адвокатска агенция която работи заедно с тях.Разочаровах се много и сега незнам какво да правя,хонорарите до колкото разбрах са жестоки за развод около 800лева и за дело за тормоз и напускане на жилище около 500лв и по тази сметка само за хонорар на адвокат ми трябват около 1300лв които трябва да дам още в началото.Някой има ли идея така ли е и горе долу какви са крайните цени за един развод.
Хубав ден от мен и много лятно настроение!

[veselunka.multiply.com]
[www.flickr.com]
[www.facebook.com]

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: beibifeis (IP регистриран)
Дата: 26 June, 2011 14:54

Съжалявам за всичко,което сте преживели и преживявате,момичета!Дано,по-скоро успеете да се измъкнете от това напрежение!
Аз не мога да помогна с цени.Преди 2-3 години моят съдружник се разведе,но при него всичко беше лесно-разбраха се,подписаха и минаха само едно дело.Има-няма около 150 лева плати,с все таксите(но,бяха и по-евтини тогава).
Намери си един човек,който беше завършил право,но не практикуваше,та той му оформи документите,подаде ги и за цялата работа му взе смешни пари.
Сузи,най-добре,потърси и друг адвокат,но явно случаят при вас е по-заплетен и съответно ще се наложат по-големи разходи.
Успех!

Re: Как протича едно бракоразводно дело?
Изпратено: nad (IP регистриран)
Дата: 27 June, 2011 12:24

Цените, които са ти казали, са съвсем реални, при това са средни по размер за адвокатски хонорар.
Крайните такси към съда затова са крайни-определят се в зависимост от сложността на делото.

По делото за домашно насилие /което очевидно имаш предвид под "дело за тормоз и напускане на жилище "/, ако спечелиш делото, няма да плащаш такси, ще ги плати ответната страна.

По делото за развод - окончателната такса варира от някъде около 40 лева при постигане на споразумение, и нагоре ако не постигнете такова.Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да пишат в този клуб.